Vatan ve Hürriyet Şairi, Fikir adamı Namık Kemal, ölümünün 126’ncı yıldönümünde mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Namık Kemal’in, Gelibolu’ya bağlı Bolayır köyünde bulunan kabrine, Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, 2. Kolordu Komutanlığını temsilen 18. Mekanize piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Tekirdağ Üniversitesi Rektör Yrd. Doç. Dr. İhsan Soysal ve Bolayır köy muhtarı Adem Can tarafından buket sunuldu. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Arif Taşdelen bir konuşma yaptı. Taşdelen, konuşmasında, “Tanzimat döneminin vatan, millet ve hürriyet kavramlarının heyecanlı kaleminin asıl adı Mehmet Kemal’dir. Namık adını Sofya’da tanıştığı şair Eşref Paşa vermiştir. Türkiye’de ilk defa vatan şairi olarak bilinen şair Namık Kemal’dir. Tanzimat dönemi Türkiye’sinde bir fikir ve sanat inkılapçısı olarak tanınmış ve kendisine bir milli kahraman gözüyle bakılmıştır. Kalemi sadece bir sanat aracı olarak değil, aynı zamanda bir milli-sosyal mücadele aracı olarak ta kullanmıştır. Namık Kemal çok sayıdaki eserleri ve kişisel mektuplarıyla Türkiye’nin Tazminat’tan Cumhuriyete kadar li, fikir, siyasi ve sanat inkılapları üzerinde büyük rol oynamıştır” dedi.

Vatan şairi Namık Kemal’in Şahsiyet ve fikir hayatı ile ilgili konuşma ile Hürriyet Kasidesi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinden Duygu Dünya tarafından yapıldı. Tören, Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu öğrencileri tarafından şiirlerin okunmasıyla sona erdi. Ardından, aynı yerde yatan Gazi Süleyman Paşa türbesine ziyaret yapılarak buket sunuldu.