Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, şu ana kadar yapılan testlerde birçok binanın riskli olduğunu belirlediklerini ifade ederek, "Biz bunları deprem riski olmayan binalar haline getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Bakan Güllüce, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından 588 konutluk kentsel dönüşüm projesinin temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Güllüce, kentsel dönüşüm hamlesine yeni bir halka daha eklendiğini ifade ederek, projenin önemine vurgu yaptı. Marmara’da 1999’da meydana gelen deprem sırasında Tuzla Belediye Başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Bakan Güllüce, özellikle İzmit ve Sakarya bölgesinde yıkım ve can kaybı olduğunu, kendisinin de 65 gün boyunca enkaz ve ceset çıkarma çalışmalarında çalıştığını dile getirdi. Bakan Güllüce, konuşmasına şöyle devam etti:

"Depremi biliyorum çok büyük bir felaket. Şu ana kadar binalarda yaptığımız testlerde çoğu bina riskli ve biz bunları deprem riski olmayan binalar haline getirmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm yapmanın birinci sebebi binalarımızı düzgün bir hale getirmek ve riske karşı korumaktır. Türkiye, eski Türkiye değil. Türkiye sadece tarım ürünleri satardı, şimdi sanayi ürünleri satıyor, savunma sanayi ürünleri satıyor. Kıtaları birleştiren yeni bir Türkiye var, Asya ve Avrupa’yı denizin altından da birleştirdik. Asya’yı, Avrupa’nın en uzaklarına bağlayan bir Türkiye var. Türkiye’den dışarıya insanlarımız kaçıyordu, şimdi başka ülkelerden insanlar Türkiye’ye iş bulmaya, yerleşmeye geliyor. Bu durum bazı çevreleri rahatsız ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz defalarca tekrarladı dünya ne kadar rahatsız olursa olsun biz Türkiye’yi geliştirmeye devam edip, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine gireceğiz."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR CESARET İŞİ"

Kentsel dönüşümün zor ve cesaret gerektiren bir iş olduğunun altını çizen Bakan Güllüce, "İnşaat yapılırken önceden kalitesiz bir beton tekniği vardı, sonra beton santralleri kuruldu ve bu şekilde beton dökülmeye başlandı. Daha sonra yaptığımız kontrollerde gördük ki betonlarda da sıkıntı var. Beton santrallerine, inşaat sahiplerine ve yapı denetim firmalarına genelge gönderdik. Bundan böyle hangi kalitede beton dökülüyorsa bu denetlenecek ve beton denetimine uymayanlar, maliyeti yüksek cezalarla karşı karşıya kalacaklar” dedi.

Beton denetiminin çok ciddi bir şekilde yapılacağını söyleyen Bakan Güllüce, “Yapı denetim firmalarının birçoğu kaliteli işler yapıyor ancak bazıları ile ilgili ciddi şikayetler alıyoruz. İyi denetim yapmayan firmalarla uğraşacağız. Herkes işini bu ülkede güzel yapacak. İşini yapmayan firmalar kapatılacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 588 konutluk kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı.