Adıyaman Üniversitesi, Çevre Vakfı, Akademik Platform ve Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKUD) ortaklaşa düzenlediği 2. Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu’na Adıyaman Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’de ki birçok bilim adamının yanı sıra Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Cezayir, Irak ve Fransa gibi ülkelerden 20’nin üzerinde bilim adamı sempozyuma katılacak.

İki gün sürecek olan sempozyumun ilk gününde açılış programı düzenlendi. Açılışa Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Belediye Başkanvekili Yaşar Öncel, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, bilim adamları ve akademisyenler katıldı.

Sempozyum hakkında Akademik Platform Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Aslan, İngilizce bilgi verdi. Çevre Vakfı Başkanı Doç. Dr. Eyüp Debik ve Bosna Hersek Tesenaj Belediye Başkanı Prof. Suat Husgiç de konuşmasını İngilizce yaptı.

ÇEKUD Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Özcan ise, halkın bilinçlenmesi içini daha fazla çalışılması gerektiğini ve meselenin ahlakla bağdaştırılması gerektiğini dile getirerek, “Çevreciliğin kıt kaynaklar, israf, açlık, ağaçsızlanma, susuzluk veya başka nedenler değildir. Esas ana meselemiz çevreciliği sahiplenen insan kıtlığımız, böyle bir topluma ve nesile sahip olmamamızdır” dedi.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Talha Gönüllü ise, çevreciliğin sevgiyle bağına dikkat çekerek, “Konuyu anlamamız için mutlaka bütüne iyi bakmamız gerekiyor. Bütünü iyi görmemiz gerekiyor. Bütünde yaradanın bize olan bu lütfunu bir şekilde anlamamız, görmemiz gerekiyor. Sadece saymamız yetmiyor, sevmemizde gerekiyor. Saymayı bir şekilde perde gibi görüyorum. Yapılan bir takım olumsuz işler, öğeler örtülebilir. Buna ‘saygı’ deriz. Ama alıp bunu değişik kademeli şekillerde, değişik derinliklerde sevgi boyasıyla boyadığımız zaman üzerini kapatmanın ötesinde, değiştirdiğimiz ve daha da güzelleştirdiğimiz zaman sevgimizle işte o zaman istenileni yapmış oluruz” dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş da, doğa ve çevrenin dengesinin bozulmamasına vurgu yaparak, “Bugün insanlığın yüz yüze olduğu en önemli olaylardan biri doğanın ve çevrenin kirlenmesidir. Bu anlamda doğayı korumak, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak her bireyin temel görevi olmalıdır. Hepimizin malumu olduğu üzere çevre sorunları sadece teknolojik önlemler ve yasal düzenlemelerle çözülememektedir. Bu önemli sorunun ahlaki boyutu da ele alınması gerekmektedir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimin değişik surelerinde yeryüzündeki ve gökyüzündeki canlı cansız bütün varlıkların belli bir ölçü ve dengede yaratıldığını beyan edilmiş, insanoğlunun çevreden ve tabiattan faydalanırken bu ölçü ve dengeyi bozmaması gerektiğine dikkat çekilmiştir” ifadelerini kullandı.

Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nevzat Kor ise konuşmasında, çevre konularının bilhassa sanayi devrimlerinden sonra dünyada önemli konulardan biri haline geldiğini aktardı.

Açılış programının ardından katılımcılar birlikte hatıra fotoğrafı çektirirken, sempozyumun iki gün boyunca devam edeceği öğrenildi.