Akyatan Lagünü ve Kumul Ağaçlandırma Sahasındaki bazı türlerin, idare müddetini (Kesim olgunluk yaşı) tamamlaması nedeniyle kurumaya başladığı tespit edildi.

Sahilden içeriye doğru ilk 100 metrelik kısımda Kıbrıs akasyası, gladiçya daha sonra dağ servisi, okaliptüs, sahil çamı, fıstıkçamı, menengiç, incir, harnup gibi türlerle ağaçlandırılan yaklaşık 2 bin 65 hektarlık sahada, 1972 yılında başlayan çalışmalarla çölde bir vaha meydana getirildi. Yapılan çalışmayla umul hareketi durduruldu ve tesis edilen ormandan sonraki araziler sürekli ve düzenli kullanılabilir hale getirildi.

Orman Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından yapılan incelemede, bugün itibari ile yaklaşık 25 yaşında olan Kıbrıs akasyaları ile 40 yaşındaki sahil çamlarının gelişiminin durduğu, çökmek üzere olan bu türlerin kurumaya başladığı görüldü. Aynı zamanda Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olan ormanda, doğal yaşam alanlarını bozmadan, küçük alan ve grupların yer yer münferit olarak gençleştirme çalışması yapılması gerektiği belirtildi.

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, burada oluşturulan fıstıkçamı ormanından yılda bin ton civarında kozalak toplanarak yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edildiğini, dolayısıyla yöre halkına ek istihdam ve kazanç sağlandığını kaydetti.