Çevre ve Şehircilik Ankara İl Müdürü Banu Aslan Can, egzoz gazı emisyonu denetimlerine ilişkin, “1 Eylül’den itibaren bin 400’ün üzerinde araç denetlendi. 145 araçta uygunsuzluk bulundu. Toplam 130 bin TL para cezası uygulanmak zorunda kalındı” dedi.

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği’nce trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla yetkililer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde araçları durdurarak egzoz ölçümü gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, hava kirliliğini önlemek amacıyla denetimlerin gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Trafikte seyreden motorlu taşıtların egzoz ölçümü ve denetimi, ‘Egzoz Emisyonu Kontrol Yönetmeliği’ ile yapılmaktadır. Bu kapsamda yönetmeliğin 16. maddesinde resmi ve hususi otomobillerin trafiğe çıktıktan itibaren 3 yılın sonunda her 2 yılda bir, diğer araçların ise trafiğe çıktıktan itibaren her yıl egzoz emisyonlarının ölçülmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Bizde burada bunun denetimini yapıyoruz” dedi.

Ankara’nın 4 farklı noktasında dönüşümlü olarak kesintisiz denetim yapıldığını belirten Can, “Denetim sonucunda egzoz pulu olmayan araçlara 2872 sayılı Kanun’un 20 (a) maddesi gereği 875 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Egzoz emisyon denetimi sonucunda ölçüm sonuçlarında gerekli kriterleri sağlamayanlara da bin 750 lira para cezası uygulanıyor” diye konuştu.

Trafik polisleri tarafından durdurulan sürücülere egzoz emisyon kartı soruldu. Kartları kontrol edilen araçların egzoz muayene süreleri dolan sürücülere para cezası kesildi. Egzoz muayene süresi dolduğundan para cezası uygulanan sürücüler uygulamaya tepki gösterdi. Araç muayene süresi henüz dolmadığı halde egzoz muayenesi dolan ticari taksi sürücüsü, kesilen 875 TL para cezasına tepki gösterdi. Kendisinin araç muayenesine göre hareket ettiğini ifade eden sürücü, “Biz araç muayenesine göre hareket ederiz. Bu çok basit bir şey. Arabamda müşterimde var. 15 TL’lik iş için 875 TL para cezası kesiyorlar. Gider yaptırırım 2 dakikada” diyerek tepki gösterdi.