Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bugün itibarıyla katı atık düzenli depolama tesisi sayısının ülke genelinde 79’a ulaştığını, atıksu alanında ise belediye nüfusunun yüzde 77’sine hizmet verildiğini kaydetti.

Tehlikeli atık, katı atık ve atıksu alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Güllüce, hedeflerinin 2023 yılında tüm belediyelerin atıksu arıtma tesisine kavuşmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Ayrıca, yerel yönetimlerin atıksu arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50’si Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bu kapsamda son üç yılda toplam 80 milyon TL ödeme yaptık” dedi.

Bakan Güllüce, 15 katı atık bertaraf tesisinden aynı zamanda elektrik elde edildiğini belirtti. Atıkların düzenli olarak toplanması ve bertaraf edilmesi kadar ekonomiye kazandırılmasının da büyük önem arz ettiğinin altını çizen Bakan Güllüce, “Bu kapsamda 2014 yılı itibariyle bin 450‘ye ulaşan geri kazanım tesisleriyle ekonomiye yıllık 2 milyar TL‘den fazla katma değer sağlarken, ambalaj atıklarının ise yüzde 50’sinin geri kazanılması sağlanmıştır” dedi.

2023 yılında atıklardan 6 milyar TL katma değer oluşturmak için çalıştıklarını vurgulayan Bakan Güllüce, tehlikeli atıklar hakkında da bilgi verdi. Bakan Güllüce, şöyle devam etti:

“Sanayi tesislerinde ortaya çıkan tehlikeli atıklar konusunda da geri kazanma çalışmalarına hız verdik. Bugün itibariyle geri kazanım tesisi sayısı 313’e ulaşmıştır. Ayrıca birinci sınıf tehlikeli atık düzenli depolama tesisi sayısı 7’ye, atık yakma ve beraber yakma tesis sayısı 38’e yükselmiştir.”