Anadolu’da yabani at olarak bilinen ve genellikle insanlardan uzak bölgelerde yaşayan yılkı atları, Ankara Beypazarı dağlarında görüldü.

Beypazarı’nın yüksek kesimlerinde yer alan Karaşar Dağları’nda vatandaşların zaman zaman gördükleri rivayet edilen yılkı atları, doğal ortamlarında görüntülendi. Beypazarı Karaşar Mahallesi Nallıkaşı mevkiinde ormanlık alanda sürü halinde görüntülenen yılkı atları arasında taylar da yer alıyor.

Anadolu’da yabani atlara yılkı atı deniyor. Zamanında Anadolu köylerinde at kullanan çiftçilerin, kış aylarında atları besleyebilecek maddi gücü olmadığından, bu atları kendi kendine yiyecek bulması için doğaya saldıkları, havalar düzeldiğinde de yakalayabildiklerini tekrar çeşitli işlerde kullandıkları belirtiliyor.

Çiftçilerin saldığı ve dağlarda üreyen atların yakalanmasının ve ehlileştirilmesinin çok zor olması ile sayıları artan yılkı atlarının geçtiğimiz yıllarda da çoğaldığı ancak uzun zamandır görülmedikleri ifade ediliyor. Son günlerde avcılar ve orman muhafaza ekiplerince tekrar görülen yılkı atlarının yeniden Beypazarı’nda görüntülenmesi, doğa tutkunlarını heyecanlandırıyor.