CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in 15 Aralık 2016’da verdiği Bursa hava kirliliğine yönelik önergesini cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa’da sağlığa zararlı partikül madde kirliliği olduğunu kabul etti. En önemli kirlilik kaynağı ise sanayi.

Özellikle kış aylarında Bursa’da sağlığa zararlı partikül madde kirliliğinde sınır değerlerin aşıldığının görüldüğünü belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kirliliğin kaynağı olarak ilk sırada sanayiyi gösterdi. Bursa’da hava kirliliğine sebep olarak kömür kullanımının da önemli bir unsur olduğunu belirten Özhaseki, tedbir olarak doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişişine izin verilmediğinin de altını çizdi.

CHP’li İrgil, bakanın verdiği üç sayfalık cevapta sanayi tesislerinde denetlemeler yapıldığını, kömür kullanımının takip edildiğini ve trafikten kaynaklı kirliliğin de denetlendiğinin anlatıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bize gelen cevaptaki genel ifadelerin detaylarını öğrenmek için bir soru önergesi daha verdik. Yapıldığı söylenen denetlemelerin detaylarını, bu denetlemelere rağmen yine de hem ulusal, hem Avrupa Birliği, hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerinden çok yüksek olan kirli havayı soluyan Bursa halkının bilmesi gerekiyor.”

İrgil, bugüne kadar kaç işletmenin filtre sistemini kurduğunu da sordu.