Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce yaklaşık 2 milyon ağacın kesileceğinin ileri sürüldüğü Çaldağı Nikel Madeni Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin, ”2 milyonu nereden, nasıl saymışlar ki? İsteyen istediği bir rakamı söylüyor. Böyle bir şey olacak mı, bunlar meçhul olan sözler” dedi.

Dün akşam saatlerinde çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sivas’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Sivas Valiliğini ziyaret etti. Vali Alim Barut ve il protokolü tarafından karşılanan Güllüce, valilik şeref defterini imzaladı.

Vali Alim Barut’tan Sivas hakkında bilgi alan Güllüce, daha sonra bir basın mensubunun sorusu üzerine, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaklaşık 2 milyon ağacın kesileceğinin ileri sürüldüğü Çaldağı Nikel Madeni Projesi’nin ÇED raporuna ilişkin bir açıklama yaparak, ”ÇED raporu taahhütler zinciridir. Yani başkasının ne yapıp yapmayacağını kontrol etme, herkesin yanında durup da, ’Bak sen şunu yapma’ falan diyen bir kurum değildir. ÇED bir taahhüt zinciridir. Ben şunları yapacağım ve bu şekilde bu madeni çalıştırabilir miyim? Biz de diyoruz ki, ’Sen şunları şunları yerine getirirsen bu madeni çalıştırabilirsin.’ Şimdi o saydıkları şeyleri, taahhüt ettiği şeyleri yerine getirip getirmeme, daha zaman içerisinde denetimde uygulama esnasında ortaya çıkıyor. Bir kere bunu iyi bilmek lazım. ÇED raporu nihai bir hal değil, ruhsat değil, bir taahhütler zinciridir. Daha sonra bu raporu alan vatandaş hangi doğruları hangi yanlışları yapacak, bu uygulamada belli olacak” ifadelerini kullandı.

"2 milyon zeytin ağacının kesileceğini nereden çıkarmışlar" diyen Güllüce, “Devletin unsurları bunu denetliyordur zaten. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı işe başladığı zaman bunlardan müsaade alırlar, ruhsat alırlar. Sonra 2 milyonu nereden, nasıl saymışlar ki? İsteyen istediği bir rakamı söylüyor. Böyle bir şey olacak mı, bunlar meçhul olan sözler" diye konuştu.

Bakan Güllüce daha sonra Sivas Belediyesi tarafından Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Şehir Kimliği Çalıştayı’na katıldı.