Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, mekânsal planların Bakanlıkça işletilecek bir sistemde sunulması, güncellenmesi, üretilmesi ve saklanmasını amaçlayan ’e-Plan Otomasyonu Projesi’nin başladığını söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güllüce, ’e-Plan Otomasyonu’ ile ülke genelinde, tek bir standart ile plan üretimi gerçekleştirilecek, tüm planlar internet ortamından paylaşılarak aleniyet ilkesi sağlanacak, şehirlerin etkin yönetimi için mekânsal planların takip edilmesi ve izlenebilmesinin sağlanacağını belirtti. Güllüce, "Coğrafi bilgi sistemi ortamında hazırlanan sorgulanabilir yapıdaki planlar ile daha doğru plan kararları alınacaktır. ’E-Dönüşüm Türkiye Projesi’nin başlıca hedeflerinden biri olan, vatandaşların bilgi ve iletişim teknolojileri yardımıyla, kamusal alandaki karar alma süreçlerine katılımı sağlanacak” dedi.

Plan işlem numarası alınması ile başlayan planlama sürecinin, e-plan otomasyonu yazılımının geliştirilmesi ve pilot uygulamanın yapılması ve sistemin ülke geneline yaygınlaştırılması ile devam edeceğini kaydeden Güllüce, "Böylece, her ölçekte mekânsal planların standartlara uygun şekilde sayısal olarak üretimi, kontrolü ve onayı için süreç ve mekanizmaların tasarlanması sağlanacak. Ayrıca mevcut planların uyumlaştırılarak sisteme dâhil edilmesi ve yeni planlama çalışmalarının sistemle bütünleşmiş bir şekilde yapılması sağlanmış olacak. Pilot uygulamada alınan sonuçlar gözden geçirilerek uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılacak, sistemi kullanacak teknik personele en üst seviyede eğitimler verilecek, çalıştay ve seminerler gerçekleştirilecek" dedi.