Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri, başta yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri olmak üzere il genelinde avcılık faaliyetlerinin yasaklanmasını talep etti.

Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelen Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri, avlanan yaban hayvanlarının resimlerini tutarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Dersim Doğa Koruma Gönüllüsü Haydar Çetinkaya, “Dersim coğrafyası yaban hayatı çeşitliliği açısından Türkiye’nin en önemli alanlarından birini oluşturmaktadır. Nesli tehlike altında bulunan ve korunması gereken türler arasında yer alan yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, ur kekliği, kör fare, bazı yarasa ve kuş türleri, vaşak, ayı, akbaba, su samuru, alabalık gibi fauna çeşitleri coğrafyamızda doğal ortamda öteden beri yaşam sürmektedirler. Böylesine zengin fauna çeşitliliğinin Anadolu’nun başka bir yerinde bir arada bulunmadığını belirtmek isteriz. Fakat ne yazık ki bu türlerin korunması gereken yerde ilgili kurumlar doğamızın bu önemli türlerinin her yıl avlanması yönünde kotalar koymakta ve ihaleler yaparak av turizmi adı altında çoğu yabancı uyruklu olan av meraklılarına coğrafyamızda av yapmalarına izin vermektedir. Kaldı ki bu türlerin bir çoğu Türkiye’nin de tarafı olduğu uluslar arası sözleşmeler olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ile Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nde de yer aldığı şekliyle nesli tehlike altında olan ve mutlaka korunması gereken türler listesinde yer almaktadır. Bu yıl avlanmaları yönünde kota konan ve ihalesi yapılan yaban keçisi ile çengel boynuzlu dağ keçileri de yukarıda belirttiğimiz sözleşmelerde yer alan ve korunması gereken türler arasında bulunmaktadır. Gelinen aşamada görünen odur ki vurdumduymazlık ve duyarsızlık had safhaya ulaşmış, bir yandan barajlara ve HES’lere karşı mücadele ederek çevreciyim diyenler öbür taraftan avcılık denen illetten bir hastalık gibi kurtulamamaktadırlar. Gerek yerelde avcılık adı altında doğamızın türlerini vahşice katleden kendini avcı sanan, bir lokma et için karnındaki yavrusuyla birlikte dağ keçilerimizi avlayan yerli katillere karşı öbür yandan ise bu işe binlerce dolar yatırarak doğamızın en güzel varlıklarını katleden yabancı avcılara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Daha önce ilde avın yasaklanması yönünde girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Çetinkaya, “Bilindiği üzere 2013-2014 yılı içerisinde duyarlı halkımız ile birlikte Dersim’de avcılığın yasaklanması talebiyle bir dizi çalışma yürütülmüştü. Avcılığın yasaklanması talebiyle topladığımız imzalar ve oluşturduğumuz kamuoyu baskısı sayesinde o dönemde ilimiz valisi olan Hakan Yusuf Güner doğa severlerin ve halkın çabalarına duyarsız kalmayıp özellikle dağ keçilerinin avlanmasının yasaklanması yönünde çaba harcamış ve bunun üzerine İl Av Komisyonu avcılığın 2014-2015 av sezonunda gerçekleştirilmeyeceğine yönelik karar almıştı. Bu çabalar tarafımızdan memnuniyetle karşılanmıştı. Fakat Ankara’da bulunan Merkezi Av Komisyonu Dersim halkının ve ilgili kurumların görüşlerini dikkate almayarak 2014-2015 sezonu için Dersim’de belli bölgeler için avlanma kararı çıkararak bunu ilan etmiştir. Buna istinaden 26 Ağustos 2014 tarihinde Malatya’da Dersim için 8 adet yaban keçisi ve 2 adet çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanma ihalesi yapılmıştır. Bu ihale öncesinde bizler doğa severler olarak ilgili firmalara çağrıda bulunmuş ve Dersim coğrafyasında her türlü avcılığa karşı olduğumuzu, merkezi av komisyonunun bu kararını tanımadığımızı ve yerel gazetelerde ilgili av şirketlerine çağrı yaparak ihaleye katılmamalarını talep etmiştik. Fakat buna rağmen ihale yapılmış ve ihaleyi Shikar Safari adlı uluslararası boyutta para için yaban hayatı ticareti yapan bir firma kazanmış. Shikar adlı şirkete sesleniyoruz. Sizin nazarımızda coğrafyalarımızı sulara boğmak isteyen zihniyetten hiçbir farkınız yok. Dersim halkı doğasını ve yaban hayatını korumak için en demokratik haklarını kullanarak bu yönlü çabalara karşı mücadele yürütecek ve izin vermeyecektir. Sizlerin Mercan’da Pülümür Vadisi’nde gelip yaban keçilerimizi, çengel boynuzlularımız vahşice avlayıp ardından küstahça poz vermenize duyarsız kalmayacağız. Bu sevdadan vazgeçin” diye konuştu.

Doğaseverler, açıklamanın ardından avcılık karşıtı slogan attıktan sonra sessizce dağıldı.