GÜBRETAŞ, fındık tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Sakarya’da yaptığı örnek uygulamanın sonuçlarını, düzenlediği bahçe günü etkinliğinde paylaştı.

Son yıllarda yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleriyle ülke tarımının geleceği için katma değer üretmeye devam eden GÜBRETAŞ, Türkiye’nin farklı illerinde yaptığı deneme ekimleriyle de bilinçli tarım konusundaki çalışmalarını yaygınlaştırıyor. GÜBRETAŞ’ın “Bilinçli üretici kazanır” sloganıyla düzenlediği iyi tarım uygulamaları kapsamında, fındık tarımındaki kalite ve verimliliği artırmaya yönelik örnek uygulamalar, bu yıl Ordu ve Sakarya’da yapıldı. İki ildeki örnek çalışmada toprak analizi sonuçları, arazi yapıları ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörler dikkate alarak geliştirilen bitki besleme ve koruma programları uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda her iki arazide de hem verim hem de kalite açısından bölge ve Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek verimler elde edildi.

GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerinin oluşturduğu gübreleme programıyla Sakarya’nın Kocaali ilçesinde 4 dekarlık bir alanda yapılan deneme ekiminin sonuçları ise düzenlenen Bahçe Günü etkinliğinde paylaşıldı. Ocak ayından bu yana örnek uygulama yapılan Sakarya-Kocaali’deki fındık bahçe sahibinin normalde “yok yılı” olması nedeniyle 100-150 kilogram civarında ürün beklediği bahçeden, GÜBRETAŞ’ın Tekirdağ Bölge Müdürlüğü’ne bağlı saha ekiplerinin yaptığı toprak analizi ve gübreleme programı sayesinde 300 kilogram hasatla bölge ortalamasına göre 2 kat ve Türkiye ortalamasına göre 3 kat üzerinde verim elde edildi. Sakarya’nın Kocaali ilçesinin Bayırbaşı mevkisinde gerçekleştirilen etkinliğe GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Kocaali Kaymakamı Alper Balçı, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir, Tarım Kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Birliği Müdürü Mücahit Asalıoğlu, Kocaali İlçe Tarım Müdürü Bekir Aydın, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek ile bölgedeki kooperatifler, bayiler, ziraat mühendisleri ve fındık üreticilerinden oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı.

“Türkiye ortalamasının 3 katı verim sağlanarak, kazanç arttı”

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin yılda ortalama 600 bin ton üretimle dünyadaki toplam fındık üretiminin yüzde 75’ini tek başına karşılayarak bu alanda dünya lideri olduğuna dikkat çekti. En önemli tarımsal ihracat ürünümüz olmasına rağmen fındıkta bazı verim ve kalite sorunları da yaşandığını belirten Yumaklı, “Türkiye’de dekar başına ortalama 84 kilogram olan fındık verimi, Sakarya bölgesinde yıldan yıla dekar başına ortalama 120 ila 150 kilogram arasında değişmektedir. Bahçe sahibinin normalde bu sene “yok yılı” olması nedeniyle düşük verim beklediği bu araziden dekar başına 300 kilogram üzerinde verimle var yılı gibi Sakarya ortalamasının iki katı verim elde edildi. Bu oran, Türkiye verim ortalamasının 3 katından fazla demektir” dedi.

“Verimliliğin yolu, bilinçli tarımdan geçiyor”

Bu örnek çalışmalardaki yüksek verim ve kalitenin, GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisleri danışmanlığındaki bilinçli tarım ve kullanılan özel fındık gübresi sonucunda elde edildiğini belirten Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, şirket olarak özellikle son 10 yılda geliştirdikleri bitkiye ve bölgeye özel gübreler ile tarıma önemli katma değerler sağladıklarını söyledi. GÜBRETAŞ’ın tarımsal üreticileri her zaman bilinçli tarımsal üretim yapmaya teşvik ettiğini hatırlatan Yumaklı, “Bu amaçla her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 100 binden fazla üretici ve ziraat mühendisini iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimlerde buluşturuyoruz. Türkiye Toprak Verimliliği Haritası projesinde elde ettiğimiz birikimi, bu tür ürüne özel gübrelerin geliştirmesinde kullanıyoruz. Türkiye genelinde farklı ürünler için yaptığımız bu gibi deneme tarla ve bahçeleri ile de çiftçilerimizle birlikte örnek uygulamalar ortaya koyarken, diğer yandan farklı iletişim kanallarıyla tüm üreticilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Tarımda verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

“Üretici sonuçlardan çok memnun”

Denemenin yapıldığı bahçenin sahibi Haşim Macuncu da görüş ve gözlemlerini paylaştı. Yaklaşık 80 yaş ortalamasıyla 325 fındık ocağının bulunduğu bahçede, önce toprak analizi yapıldığını ve buna göre kendilerine bir program sunulduğunu belirten Haşim Macuncu, “Mart ayından itibaren o programa uygun şekilde gübreleme ve ilaçlamaları yaptık. GÜBRETAŞ’taki ziraat mühendislerinin yakın ilgisiyle fındık ocaklarındaki güzel değişimi de kendi gözlerimizle gördük. Ağaçlar daha canlı ve dirençli hale gelirken, denemeye almadığımız bölüme kıyasla yeni sürgün sayısının ve çotanakların arttığını gördük” dedi.

Üretici Haşim Macuncu, tahminin oldukça üzerinde bir sonuç elde ettiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Tüm çiftçi arkadaşlara da bilinçli tarım yöntemlerini kullanmalarını ve yeniliğe açık olmalarını tavsiye ediyorum. Böyle başarılı fındık verimine katkılarından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.