Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilen uluslararası iklim değişikliği müzakereleri 13 Aralık 2014 tarihinde tamamlandı. 195 ülkeden 10 binin üzerinde katılımın olduğu zirvede alınan kararla Türkiye’ye en azından 2020 yılına kadar finans, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme desteği sağlanmasının önü açıldı.

Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilen İklim Zirvesi’nde Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlardan oluşan yaklaşık 50 kişilik resmi bir heyetle temsil edildi. Müzakerelerde temel olarak 2015 yılında Paris’te imzalanması planlanan yeni anlaşmanın unsurları ile bu anlaşmada yer alacak ulusal katkılar üzerine odaklanıldı. Konferanstaki en önemli gelişmelerden biri de Türkiye adına alınan karar oldu. Türkiye tarafından 16. Taraflar Konferansı’ndan beri yürütülen ve ülkemize iklim değişikliği ile mücadele kapsamında finans, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme desteği sağlanmasına yönelik müzakereler, 20. Taraflar Konferansı’nda başarı ile sonuçlandı. Kabul edilen karar çerçevesinde gelişmiş ülkelerce Türkiye’ye en azından 2020 yılına kadar finans, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme desteği sağlanmasının önü açıldı. Artık Türkiye, bu karar nezdinde diğer ülkeler ve çok taraflı kuruluşlarla gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek elde edilen kazanımları uygulamaya koyacak.

BAKAN GÜLLÜCE KONFERANS SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, zirve sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkemizin yılardır dile getirdiği tüm tarafların küresel mücadelede katkı vermesi hususunun karara yansımasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. 20. Taraflar Konferansı’nda alınan kararların önemini vurgulayan Bakan Güllüce, “Diğer taraftan ülkemize 2020 yılına kadar teknoloji, kapasite geliştirme ve finansman desteklerinin önünü açan ve ülkemize özel kararın da uygulamaya geçirilmesine yönelik gerekli çalışmaların yapılması ve bize getireceği somut adımlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yakından takip edilecektir” dedi.

Bakan Güllüce, Paris’e giden yolda iklim müzakerelerinde önemli bir dönemece girildiğini ve önümüzdeki 1 yıl içinde ulusal hazırlıkların tamamlanarak Paris’te Türkiye’nin çıkarlarına en uygun şekilde sonuç alınmasına yönelik müzakerelerin aktif bir şekilde yürütüleceğini söyledi. Bakan Güllüce, son olarak Lima’da Türkiye adına elde edilen başarılardan dolayı tüm heyete teşekkürlerini iletti.

20. TARAFLAR KONFERANSI’NDA ALINAN DİĞER KARARLAR

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü altında idari ve teknik konularda (Ulusal bildirimler, iki yıllık raporlar, Adaptasyon Fonu, kayıp ve zarara ilişkin Varşova Uluslararası Mekanizması, Kyoto Protokolü mekanizmaları, finans mekanizması) birçok konuda çeşitli kararlar alındı. Bu kararlardan bazılarında (ulusal bildirimler, iki yıllık raporlar gibi) ülkemizi de ilgilendiren hususlar olup, Türkiye’yi herhangi bir yükümlülük altına alacak ifadeler bulunmuyor. Kararlara göre 2015 yılı sonunda Paris’te düzenlenecek olan İklim Değişikliği Konferansı’nın 2016 yılında ise Fas’ta düzenlenmesi karara bağlandı.

LİMA’DAN 2015 PARİS ANLAŞMASI İÇİN ÇAĞRI

Konferans boyunca süren yoğun müzakereler sonucunda 13 Aralık Cumartesi günü alınan karar çerçevesinde tüm ülkeler 2015 Anlaşması için kendi ulusal koşullarına göre belirleyecekleri katkılarını şeffaf bir şekilde en geç 1 Ekim 2015 tarihine kadar İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası’na iletecekler. Kararda ayrıca genel çerçevesi çizilen 2015 Anlaşması taslak dokümanına ilişkin çalışmaların da 2015 yılı Mayıs ayına kadar tamamlanması ülkelerden talep edildi.