Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla mantolama sistemlerinin yangın dayanım performansı, Kayseri’de bilimsel metotlarla test edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dr. Robert Murjahn Enstitüsü (RMI) Bilimsel Araştırma Merkezi tarafından, İncesu Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yerleşkede "büyük çaplı yangın testi" gerçekleştirildi.

Fabrika yerleşkesinde 90 metrekare büyüklüğünde, 5 metre yüksekliğinde inşa edilen ve mevzuattaki standartlar çerçevesinde 4 farklı cephe kaplama sisteminin uygulandığı yapıda test yapıldı.

Testin ilk aşamasında, 5 santimetrelik EPS sisteminin uygulandığı yapı içerisinde oluşturulan 1x1 metre genişliğindeki alana konulan odunlar, bir itfaiyeci tarafından ateşe verildi. Devamında ise 5 santimetrelik taş yünü, 10 santimetrelik EPS, pencere kenarı yanmaz malzeme ile yangın bariyerli 12 santimetrelik EPS’li sistemler deneye tabi tutuldu.

Standardı 22 dakika olan yangın süresi 30 dakikaya çıkarıldı. Bu sürede termal kamera ile yapılan ölçümlerde alevlerin yüksekliği kademeli olarak 3,5 metreye, sıcaklık da 500 dereceye kadar ulaştı.

Süre sonunda yangın itfaiyeciler tarafından söndürüldü ve yapı soğuduktan sonra incelendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, incelemenin ardından, üretim standardına uygun olarak üretilmek kaydıyla yanlış malzeme olmadığını, ancak yanlış kullanılan malzeme olduğunu söyledi.

Test uygulanan yapıda, Bakanlıkça yayımlanarak 1.1.2015 tarihi itibari ile zorunlu kılınan ve yönetmelikle de düzenlenecek olan, 7 katmanlı mantolama ısı yalıtım sisteminin, mevzuatın öngördüğü standartlarda uygulandığı için cephede yangına neden olmadığını vurgulayan Selami Merdin "Bu test bize bakanlığımızın belirlediği standartların yerinde olduğunu gösterdi. Bundan sonraki süreçte bu standartların uygulanmasını sağlamak için çalışacağız" dedi.

Genel Müdür Merdin, nitelikli uygulamanın ve komponentlerin (bileşenlerin) standartlara uygun seçilmesinin de önemli olduğuna dikkati çekerek, bu çerçevede gerekli düzenlemeleri yapacaklarını sözlerine ekledi.