Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün başlattığı Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) uygulaması vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

MEGSİS uygulaması ile vatandaş internet üzerinden ister evinden, ister cep telefonundan kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin yerini görebiliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaş memnuniyetini daha üste çekebilmek için MEGSİS uygulamasına yeni özellikler ekleyecek. Genel Müdürlük, bu kapsamda MEGSİS uygulamasında “Başvuru İşlemleri Modülü”nü devreye sokarak, kadastro müdürlüklerine yapılan başvuruların sisteme kayıtlarının yapılması, personel görevlendirilmesi, randevu oluşturulması, anlaşmalı bankalar ile kurulan e-ödeme bağlantısı ile online ödeme işlemlerinin oluşturulması, fen kayıt işlemlerinin yapılması gibi işlemlerin yapılmasına da imkan sağlayacak. Pilot uygulamalar sonrasında bu modülün ülke genelinde yaygınlaştırılması öngörülüyor.

MEGSİS uygulaması kapsamında şu an www.tkgm.gov.tr adresinden “parsel sorgulama” linki ile il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması yapılabiliyor. Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana yansıyor. Parsel sorgulama ekranı herkese açık bir uygulama olup, parselin yerini görsel olarak göstererek vatandaşın evinde oturduğu yerden parsel hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Böylece vatandaşlar parseli satın almadan önce parselin konumunu, tapu alanını, niteliğini ve pafta bilgisini görerek parsel hakkında gerekli bilgilere sahip olabiliyor.