Yırca köyünde 6 bin, Yalova’da 158 ağacın kesilmesi üzerine tartışmalar sürerken, İzmir’de Gaziemir Belediyesi tarafından yürütülen proje ile bina inşa edilecek alanlardaki ağaçlar kökleriyle sökülerek boş alanlara dikiliyor, kaderleri soba kazanları olmuyor.

Geçtiğimiz ay Manisa’nın Soma ilçesinde termik santral yapılacak bölgede 6 bin ağacın kesilmesi, büyük tepki ile karşılanmıştı. Son olarak Yalova’da köprülü kavşak projesi kapsamında 158 ağacın kesimine başlanmasıyla gözler yine ağaç katliamlarına çevrildi. İzmir’de Gaziemir Belediyesi tarafından dört yıldır uygulanan proje ile ağaçlar sobalara gönderilmiyor. İmara açılan bölgelerde kesilmesi gereken ağaçların kaderini değiştiren belediye, şimdiye dek 2 bin zeytin ağacını yerinden sökerek başka alanlara dikti. Damlama sulama sistemi ile sulanan zeytin ağaçlarından bir de zeytinyağı elde ediliyor. Kesilmekten kurtulan zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağları, Gaziemir ilçesine gelen misafirlere hediye ediliyor.

“TÜRKİYE’DE İLKİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Gaziemir ‘de imara açılan birçok yerde zeytin ağaçlarının olduğunu belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, dört yıldan bu yana yaklaşık 2 bin ağaca ikinci bir yaşam hakkı verdiklerini söyledi. Gaziemir’in geçmişinde tütün ve zeytin olduğunu kaydeden Şenol, “Şuanda serbest bölge geliştirme alanından 200 ağacı söküyoruz ama onları sobalara göndermiyoruz. Asla onları öldürmüyoruz. Ağaç katliamına müsaade etmiyoruz. Bu proje Alman basınında da uzun bir süre çıktı. Türkiye’de bir ilki yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“AĞAÇ KESMEK İNSAN KESMEKLE EŞ DEĞER”

Kendisini ‘yeşil aşığı belediye başkanı’ olarak tanımlayan Şenol, son zamanlarda yaşanan ağaç kesimleri ile ilgili de şunları söyledi:

“Ağaç kesmeyi insan kesmekle eş değer olarak görüyorum. Biz hepsini kurtarmaya çalışıyoruz. Aynı şekilde devam edeceğiz. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük mirasın yeşil bir doğa olacağını düşünüyorum. Bugüne kadar 130 bin ağaç ektim bu kente. Yine de yeşili yeterli görmüyorum. Ticari amaçla yapmıyoruz ama misafirlerimize belediyemizin ürettiği zeytin yağını da hediye olarak veriyoruz.”