Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile sekiz büyükşehirde “Temiz Hava Merkezleri” kuruluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hali hazırda ülke genelinde hava kalitesini 175 adet sabit ve 4 adet mobil hava kalitesi ölçüm istasyonu ile ölçüyor. Ülkemiz nüfusu dikkate alındığında hava kalitesinin ölçümlerle temsil edilebilmesi için istasyon sayısının 330’a çıkartılması hedefleniyor. Mevcut istasyonların tamamında kükürtdioksit ve partikül madde, bazı istasyonlarda ise ilave diğer kirleticilerin (Karbonmonoksit, azotoksitler, ozon, hidrokarbonlar) ölçümleri yapılıyor. Daha kaliteli ve yaşanabilir hava hedefi doğrultusunda, ölçülen parametre sayısının artırılması yönünde çalışmalar hızla devam ediyor.

TEMİZ HAVA MERKEZİ KURULMASI PLANLANAN BÜYÜKŞEHİRLER

İstasyonların tek bir merkezden yönetilmesi yerine etkin ve verimli bir hava kalitesi yönetimi için Türkiye genelinde İstanbul, Samsun, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara, Diyarbakır merkez olmak üzere 8 ’Temiz Hava Merkezi’ kurulacak.

Temiz hava merkezlerinin kurulması, mevcut istasyonlara ilave olarak kurulacak olan hava kalitesi ölçüm istasyonlarının bölge bazında sayısı, yeri ve tipi ile kirlilik kaynaklarının dağılımına göre istasyonlarda ölçülmesi gereken kirleticileri belirlemeye yönelik Hava Kalitesi Ön Değerlendirme çalışmaları ile başlıyor.

Ön değerlendirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan lokasyonlarda ölçülmesi gereken kirleticileri içeren istasyonların, cihaz ve ekipmanlarıyla birlikte kurulumları yapılıyor.

İstasyon kurulumuna eş zamanlı olarak, bölgeleri yönetecek temiz hava merkezlerinin binalarının, çalışma ofisleri ve laboratuvarları ile laboratuvar cihaz ve ekipmanlarını kapsayacak şekilde kurulması çalışmaları yürütülüyor. Merkezlerin kurulmasıyla birlikte merkezlerde görev alacak personelin istihdamı ve eğitimi çalışmaları gerçekleştirilecek.

Gelinen noktada İstanbul merkezli Marmara Temiz Hava Merkezi binası, istasyonları ve laboratuvarlarıyla kurulumu tamamlanmış olup personeli görevine başladı. 2011-2012 yıllarında Samsun THM ile 2012-2013 yıllarında İzmir ve Erzurum THM hava kalitesi ön değerlendirme çalışmaları tamamlandı. Ankara THM ön değerlendirme çalışması Şubat 2014’te ve Adana ve Konya THM ön değerlendirme çalışmaları Ekim 2014 itibariyle başlamış olup, halen devam ediyor. Diyarbakır THM ön değerlendirme çalışması ise ihale aşamasında. Samsun THM ön değerlendirme çalışması sonucunda ortaya çıkan istasyon sayısı ve ölçülmesi gereken parametrelere uygun istasyon kurulması işlemleri başladı.

Tüm Temiz Hava Merkezleri için arsa tahsis çalışmaları tamamlanmış olup bina kurulum işlemleri devam ediyor.