Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında bir yıl süreyle Tunceli’nin biyolojik çeşitlilik envanteri araştırıldı. Çeşitli üniversitelerden konunun uzmanlarının alanda yaptıkları incelemelerin ardından bugün ilde bir otelde, konuyla ilgili iki gün sürecek olan çalıştay başladı.

Düzenlenen çalıştaya konunun uzmanlarının yanı sıra Tunceli Valisi Osman Kaymak, Belediye Eşbaşkan Yardımcısı İbrahim Kasun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez ile ildeki sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Çalıştayda konuşan Tunceli Valisi Osman Kaymak, ildeki güvenlik ve sosyal sorunlar nedeniyle uzun yıllar boyunca ciddi bir bilimsel araştırma yapılamadığını söyledi. Vali Kaymak, "Bu güzel coğrafyamızın zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Bilim dünyasına ilimizden yeni türler kazandıracağımızı şimdiden görmekteyim. Bu proje bundan sonra yapılacak bilimsel çalışmalara yön vereceğini ve bir temel oluşturacağını düşünüyorum. Biyolojik değerlerin ortaya çıkarken aynı zamanda korunması ile ilgili tedbirleri de beraberinde planlamamız gerekecektir. Ülkemiz sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliğinden dolayı, bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici hale gelmekte maalesef biyokaçakçılığa maruz kalmaktadır" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, çalışmanın bir yıl önce başladığını belirterek, "Projeyi yürüten öğretim elemanları tarafından arazi çalışmaları tamamlanmış ve envanter verileri elde edilmiş bulunmaktadır" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz ise, dünyada nesli tükenmiş listesinde olan Kalan Nakılı (Silene surculosa Hub.-Mor.) bitkisinin arazide yapılan çalışmalar sonrasında yok olmadığının tespit edildiğini söyledi. Yapılan çalışmalardan mutlu olduklarını belirten Deligöz, "İnşallah bu Tunceli için başlangıç olacak. İlde yeni türler kayıt altına alınacak. Bu araştırmalar sonucunda Tunceli’nin biyolojik çeşitliliğinin ne kadar zengin olduğu ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından proje ekibinde yer alan akademisyen ve uzmanlar tarafından slayt eşliğinde sunumlar gerçekleştirildi.

İki gün sürecek olan çalıştayın yarınki bölümünde arazide çalışma gerçekleştirilecek.

Bir yıl süren projenin sonuçları 15 Aralık 2014 tarihinde açıklanacak.