Türk ve Japon akademisyenlerin ortak yürüttüğü ‘su yönetimi’ projesi kapsamında elde edilen bilimsel verilere göre pilot pamuk tarlalarında gece sulaması uygulaması başlatıldı. Uygulamayla üretimde artış, suda tasarruf sağlanıyor.

Japon İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) ile Harran, Adıyaman ve Çukurova Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen proje ile toprağın gereksinme duyduğu su oranı ölçülüp alınan verilere dayalı olarak gece sulaması uygulaması yapılıyor. Proje kapsamında Şanlıurfa’daki pilot pamuk tarlalarında uygulanan gece sulaması ile pamuk üretiminde yüzde 30 artış ve kullanılan suda yüzde 25 tasarruf ediliyor. Akademisyenlere birlikte pilot tarlalarda incelemelerde bulunan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, “Projenin etkilerinin daha net görülebilmesi için taşlık ve toprağı verimsiz tarlaların seçildi. Proje ile az sulanan araziden daha fazla verim elde edildi. 5 bin dekarlık bir alanda çiftçilerimiz daha az su kullanarak daha fazla ürün aldı. Örneğin bu arazide 300 kilo alınan yerde 635 kilo ürün almışlar. Hem suyun az kullanımı hem de verim adına önemli proje, emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir de projenin bir ilk olmasına rağmen oldukça başarılı neticeler alındığını söyledi. Proje kapsamında çiftçiyle beraber çalışmak hareket ettiklerini belirten Aydemir, amaçlarının çiftçilerin refah seviyesini, ürünlerin ise verimliliğini artırmak olduğunu kaydetti. Projenin tüm üniversitelere örnek olması gerektiğine vurgulayan Aydemir şöyle devam etti:

“Çiftçilerimiz veriler ışığındaki tespitlere göre hareket ederlerse bunun olumlu sonucu ortaya çıkıyor. Bu tarla normalde 5’nci 6’ncı sınıf bir arazi olasına rağmen sadece su uygulamasının kısıtlı veya kontrollü bir şekilde ve gece verilmesi sağlandı. Uygulama ile yüzde 30 daha fazla verim aldık" diye konuştu.

Çiftçilerden Abdul Samet Turan ise iki tarlasını da proje kapsamında söylendiği gibi suladığını ve bu uygulama ile ürün veriminin artmasının mutluluğunu yaşadığını ifade etti.