İzmir’in Urla ilçesine bağlı Ovacık köyünde rüzgar enerjisi santrali (RES) yapımı için Danıştay’dan gelecek cevap beklenmeden 20 ağacın kesilmesi nedeniyle köylüler ve çevreciler bölgede nöbet tutmaya devam ediyor. Dava sonuçlanana kadar ağaç kesiminin durdurulmasını talep eden bölge halkı, “Dava devam ettiği sürece Yırca’da yaşananlar başımıza gelmesin. Biz, Yırca’daki ağaçların yasını tutarken başımıza Urla’daki kesim felaketi geldi” dedi.

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Ovacık köyünde, tıpkı Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde olduğu gibi ağaç nöbeti tutuluyor. Geçen pazar günü 20 ağacın kesilmesiyle bölgede nöbet tutan köylüler ve çevreciler, RES yapımı için bin 500 ağacın kesilebileceğini belirtti. Bölge halkı, Ovacık köyü ve Urla Belediyesi tarafından açılan davalar sonuçlanmadan ağaçların kesilmemesi talebinde bulundu. Yağmur nedeniyle ağaç kesimlerinin şimdilik durduğunu ancak güneş açınca kesimlere yeniden başlayabileceğini belirten Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şubesi Başkanı Ali Yanar, “Davalar devam ettiği sürece Yırca’da yaşananlar başımıza gelmesin. Orada da mahkeme sürecinde dava bitmeden, Danıştay karar aşamasındayken ağaçlar kesildi, sonra durdurulma kararı çıktı. 6 bin ağaca ağladık. Biz Yırca’daki ağaçların yasını tutarken başımıza Urla’daki kesim felaketi geldi” diye konuştu.

“DOĞA DA DİRENİYOR”

Yaşam alanlarını tehdit ettiği için RES’e karşı çıktıklarını kaydeden Yanar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kesim alanı çok geniş, kesilecek ağaçlar da işaretlenmiş durumda. Şuan yağmur yağdığı için kesim devam etmedi. Doğa da direniyor. Biz de direnmeye devam edeceğiz. Bölgeye altı santral planlanıyor. Kesilecek ağaç sayısı her an artabilir. Yenilenebilir enerjiye biz de karşı değiliz ama yaşam alanlarına yapmasınlar. Ağaçlara kıymayın efendiler, ağaçlar yaşasın, dünyaya soluk versinler.”

“ELLERİNDE İZİN BELGESİ VAR ‘KESMEYİN’ DİYEMİYORUZ”

Ağaç nöbetinde bulunan Ovacık köyü muhtarı Veysel Erköse ise şöyle konuştu: “Ağaçların kesilmesiyle canımız yandı. Çoluk çocuğumuzun geleceği gitti. RES kurulsun ama böyle güzel bir orman alanı neden seçildi bilmiyoruz. Kimseye de ‘kesmeyin’ diyemiyoruz çünkü ellerinde izin belgesi var. Dava sonuçlanıncaya kadar kesimin durdurulmasını bekliyoruz. Dava süreçleri devam ediyor. Sonuçlanması beklensin.”