Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ülke genelinde Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bulunmayan 39 ilde yeni bir kırsal kalkınma projesi hayata geçireceklerini söyledi.

AK Parti Çorum Merkez ilçe Başkanlığı’nın 5. Olağan Kongresi için Çorum’a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası açılış ve TKDK Hibe Destekleriyle yapımı gerçekleşen 25 projenin toplu açılış törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Mehdi Eker, AK Parti olarak yerli düşünce ile ama evrensel değerlerle Ortadoğu’da, bölgemizde ve ülkede global olarak barışı huzuru kalkınmayı inşa etmenin çabası içerisinde olduklarını söyledi.

Eker, eski anlayışın tersine Türkiye’nin tekçi uygulamaların alanı olmaktan çıkarak ülkede hem kültürel çeşitliliği, hem de insanlar arasındaki farklılıkları zenginlik kabul edip hepsini bir arada yaşatmanın çabanın içerisinde olduklarını belirtti. Türkiye’de kamu düzenini tesis etmek içinde kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Eker, kimsenin bu konuda endişe duymamasını istedi.

Tarımı ve toprakları milletlerin ebedi servet alanı olarak gördüklerini açıklayan Eker, “Onun içinde tarım arazilerinin doğru kullanılması bu kalıcı serveti geliştirmek ve refah artışının bir aracı haline getirmek demektir. Tarım sektörünü bu anlayışla ele aldık. Stratejik bakış açışı geliştirdik. En önemli girdi bilgi ve teknolojidir. Makine ve ekipmandır. Bunlar mekanizasyonla gerçekleştirilir. Üretimi belli bir noktaya getirmek yetmiyor. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ürettikleri tarımsal ham maddeyi gıda sanayiye dönüştürmek ve tarıma dayalı sanayide kullanmamız gerekiyor. Kırsal kalkınma yatırımları desteklenmesi projesinin amacı budur” dedi.

Kırsal kalkınma yatırımları ile yeni istihdam alanları oluşacağını, yeni gıda markaları geliştireceklerini bir taraftan katma değer üretirken diğer taraftan da tarıma dayalı sanayiyi geliştireceklerini anlatan Eker, “ Çorum’da 331 tane proje ile sözleşme imzalandı. Şimdi açılışı yapılacak olan 25 tesisin yatırım tutarı 40 milyon TL’nin üzerinde. 24 milyonu ise hibe. 100 lira yatırım yapacaksınız 58 lirasını biz hükümet olarak veriyoruz. Bu parayı kardeş kardeşe, baba evlada hibe olarak verir mi. Bakanlığın kendi bütçesinden destekleyerek tamamladığı 44 proje var. Türkiye genelinde biz bu makine ekipman desteklerinde 220 bin adedin üzerinde ekipman desteği verdik. Bunların önemli kısmı çiftçilerin ihtiyaç hissettiği makineler. Çorum’a 20 bin ton hububat silosu yaptık. Tarım sektörüne stratejik baktık. Verimliliği artırmaya dönük programlar geliştirdik. Türkiye’yi devraldığımız noktada ülkedeki tarım sektörünün hasılası 23 milyar dolardı. Bugün 61 milyar doları geçti. Avrupa’da Fransa, ispanya ve İtalya’dan sonra dördüncü sırada geliyorduk. 2008 yılından bu yana AB ülkeleri arasında Türkiye birinci sırada. Hala kat edeceğimiz mesafeler var. Tarımsal alt yapı modernleştirdik. Uydu sistemi kurduk. Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 42 ilimizde var. Şimdi yeni dönemde geri kalan 39 ilimize buna benzer imkanlardan faydalanılacak yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Diğer illerimize de yeni bir kalkınma projesini hayata geçiriyoruz. Kırsaldaki vatandaşı tarımın içerisinde tutmamız lazım. Topraklarımızı verimli kullanmak ve ekonomimizi tarım üzerinden geliştirmek, ihracatımızı artırmak çiftçilerimizin refahını artırmamız için kırsal kalkınma yatırımlarını desteklememiz lazım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası açılış ve TKDK Hibe Destekleriyle yapımı gerçekleşen 25 projenin toplu açılışını birlikte yaptı.