Çorum’da ambalaj atıkları artık yerinde ayrıştırılacak.

Çorum Belediyesi’nin Ambalaj Atıkları Yönetim Planı 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren hayata geçiriliyor. İlk olarak Buharaevler ve Üçtutlar mahallesinde uygulanacak plan kapsamında 19 bin 864 meskende ambalajlar kaynağında ayrıştırılarak toplanacak. 20 ay içerisinde ise il genelinin tamamında hayata geçirilecek. Uygulama ile birlikte günlük 10 ton civarında bir ambalaj atığının toplanması ve geri dönüşümünün sağlanmasını hedefleniyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, ambalaj atıklarının ayrıştırılması sürecini 1 Ocak 2015 tarihinde başlattıklarını söyledi.

Çorum’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da onaylanan ambalaj atıkları toplama planını 5 aşamalı olarak faaliyete geçireceklerini dile getiren Candan, ilk etapta Buhareveler ve Üçtutlar mahallesi ile süreci başlattıklarını söyledi.

Bu iki mahalledeki 19 bin 864 meskende ambalajlar atıklarının artık kaynağında ayrıştırılarak toplanacağını dile getiren Candan, “Bu sayede hem temizliği ile şöhret bulan Çorum’un hem temizliğine, hem çevre sağlığına bir katkı sağlamış olacağız. Ekonomik anlamda da ülke ekonomisine bir girdi sağlanacak. Çorum’da bunu en güzel şekilde gerçekleştireceğiz. 20 aylık süre içerisinde bütün kamu kuruluşlarında yurtlarda, işyerlerinde plastik, metal, kağıtlar, cam atıklar ayrı ayrı toplanacak. Ev ve işyerlerinden bunlar alınarak ekonomimize kazandırmış olacağız. Günlük 10 ton civarında bir ambalaj atığının toplanmasını geri dönüşümünün sağlanmasını hedefliyoruz” dedi.

Çorum Belediyesi olarak Daha öncede çevreye yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Candan, “Bitkisel atıkların toplanması için Baytom makinelerini dağıtmıştık. Bu makineler sayesinde yılda 5 ton toplanan bitkisel atık yağ yıllık 20 tona yaklaştı. Çevre sağlığı açısından ciddi bir ilerleme. Atık pillerin toplanması noktasında yaptığımız çalışma bugün iyi bir noktaya geldi. Yılda bu şekilde 500 kilo pil toplanırken bugün 5 tonu geçtik. Bu pillerin toprakla buluşmasına engel olduk. Çorum Belediyesi çevreye ve temizliğe ciddi anlamda yatırım yapan bir belediyedir. Geçmişten devraldığımız temiz şehir imajımızı daha da güçlendirerek devam ediyoruz. Yer altı çöp konteynırı sistemi Anadolu’da ilk kez Çorum’da başladı. Başarılı bir şekilde devam ediyor. Bir çok şehir de bu sistemi model alıyor. Benzer yatırımlara gidiyor.Amacımız 20 ay gibi kısa sürede çöp sepeti variline atılan bir ambalaj kalmasın tamamını inşallah ekonomimize kazandırmak istiyoruz” dedi.

Candan’ın açıklamasının ardından Buharaevler mahallesinde bulunan meskenlere atıkların toplanması için poşet dağıtıldı. Ayrıca Turizm ve Otelcilik Lisesi’nde ise öğrencilere bu konu hakkında sunum gerçekleştirildi.