Çorum’da üniversite-sanayi işbirliği ele alındığı istişare toplantısı düzenlendi.

Çorum Organize Sanayi İşadamları Derneği (ÇOSİAD) tarafından düzenlenen programda üniversite-sanayi işbirliğinde Teknokent’in rolü de masaya yatırıldı. Toplantıda ayrıca Hitit Üniversitesi tarafından yaptırılan Teknokent ve çalışma alanları ile ilgili de sanayici ve işadamlarına bilgi verildi.

OSB Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Vali Ahmet Kara, İl Jandarma Komutanı Jnd. Alb. Ahmet Çelik, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ve işadamları katıldı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yapımı devam eden Teknokent’in Çorumlu sanayicilerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem vermelerini sağlayarak yeni ürünlerin oluşturulmasına katkı yapacağını söyledi.

Teknokentlerin önemine dikkat çeken Rektör Alkan, Teknokentlerin üniversite sanayi işbirliğinin sağlanması noktasından en önemli adımlardan birisi olduğunun altını çizdi.

Teknokentlerin en önemli faydalarından birisinin de üniversitedeki teorik bilginin pratikle birleşmesini sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkan, “Teknoloji yoğun sanayinin bulundukları yerde güçlendirilmesi, teknoloji transferinin sağlanması ve sanayinin güçlenmesine katkı sağlaması için birçok faydası var. Türkiye’de 1985 yılında Teknokent yapımına başlanmış. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Teknokent çalışması başladığında o dönem üniversitenin bayan rektörünü büyük tepki gösterdiler. “Bu kadın ne yapıyor, üniversiteyi satıyor” dediler. Ama şimdi 500 tane firma sırada ve İTÜ’nün de kurduğu Teknokent’ten bugün önemli oranda geliri var. Teknokent, güzel, hoş, teknolojik bir bina değil, içerisinde araştırma geliştirmenin yapıldığı, büyük atılımların gerçekleştirildiği, üniversite sanayinin bütünleştiği yerler. Kenti ilgilendiren büyük bir işbirliğinin Teknokent’le sağlanacak” dedi.

PEDAL ÇEVİRMEYEN, DEĞİŞİMİ VE GELİŞİMİ TAKİP ETMEYEN İŞADAMI AYAKTA KALAMAZ

Vali Ahmet Kara da, Çorum’un Teknokentle birlikte atılım yapacağını söyledi. Çorum konumu itibariyle aslında sanayiye elverişli bir yer olmadığını dile getiren Vali Kara, ulaşımı, pazarlama kaynaklarına çok yakın olmamasını buna örnek gösterdi.

Ancak bunlara rağmen Çorum’da sanayinin geliştiğine dikkat çeken Vali Kara, “Bu Çorum severliğin, memleket severliğin, iş adamlarımızın memleketlerine olan aşkın bir nişanesidir. Burada bir sanayileşme hamlesi başlattılar. Ben buradaki sanayi hamlesini yıllarca duydum.Ama görmemiştim. Çorumlular gerçekten büyük işler başarmış. Bu başarı da yerinde durmamalı, daha ileri gitmelidir. Pedal çevirmeyen, değişimi ve gelişimi takip etmeyen işadamı ayakta kalamaz.Çorumlu da üniversitemiz de bunun farkında. Teknokentle Çorum sanayisi daha da gelişecektir” diye konuştu.

Programda Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, Teknokent çalışmaları hakkında işadamlarına sunum yaptı.