Osmancık Belediyesi tarafından restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılan Beylerçelebi Caminin açılışını Çorum Valisi Necmettin Kılıç yaptı.

Anadolu Selçuklu Döneminde Osmancık’ta Beyleroğlu Beyliğini kuran Şerafettin Osman Gazi tarafından 1330 yılında yapılan Beylerçelebi Cami, Osmancık Belediyesinin restorasyon çalışması ile yeni yüzüne kavuştu.

Son restorasyonu 1896 yılında 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan ve 1943 depreminde yıkılarak tarihi özelliğini kaybeden Beylerçelebi Cami, tarihi ismine binaen taş kaplama yapılarak öz mimarisine dönüştürüldü.

Osmancık Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi de yapılan caminin tuvalet ve abdesthaneleri yer altına alınarak geniş bir cami meydanı oluşturuldu. Cami çalışmaların tamamlanması ile Ramazan’dan bir gün önce tekrar ibadete açıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, caminin tarihi önemine dikkat çekti. Beylerçelebi Caminin Osmancık için önemli bir eser olduğunu ifade eden Karataş “Caminin tarihi konumuna uygun olarak dış kaplama yaptık. İkinci minare de yapıldı. Cenab-ı Allah bize Ramazan ayının başlangıcında açılışını yapmayı nasip etti. Yapım aşamasında duasını ve desteğini esirgemeyen halkımıza da çok teşekkür ediyorum” dedi.

Çorum İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın da Beylerçelebi Camisindeki çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Hamza Karataş’a teşekkür etti.

"Milletvekili Ceylan’dan birlik mesajı"

Çorum Valisi Necmettin Kılıç ve AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’da açılışta yaptıkları konuşmada savaş nedeniyle Ramazan’a zulüm altında giren Müslümanlara dikkat çekti.

Milletvekili Ceylan, dünyadaki tüm mazlumların Türkiye Cumhuriyetinin koruması altına olduğunu belirterek Müslüman coğrafyasındaki akan kanın durması temennisinde bulundu.

"Bu eserler bizim tapu senedimizdir"

Beylerçelebi Caminin tekrar tarihi dokusuna yakışır bir şekilde yenilenmesinden dolayı Başkan Karataş’ı ve Osmancık halkını tebrik eden Çorum Valisi Necmettin Kılıç “Hiçbir medeniyet bu coğrafyada 200 seneden fazla yaşamadı. Biz 1000 yıldır bu topraklardayız. İşte senedimiz bu eserler. Beylerçelebi Cami 700 senedir yaşayan bir eser. Bu eserlere sahip çıkacağız. Bu toprağa vatan toprağı diyebilmemiz için al bayrağı hür dalgalandıracağız, ezanımız susmayacak. Siz muhteşem bir hayır yaptınız. Vatan toprağına bir tapu senedine imza attınız” diye konuştu.

Caminin açılış törenine Çorum Valisi Necmettin Kılıç, Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Osmancık Kaymakam Vekili Fikret Zaman, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın ve İlçe Müftüsü Süleyman Çoban ile daire müdürleri ve cami cemaati katıldı.

"Beylerbeyi camisinin tarihçesi"

Beylerçelebi Cami, Anadolu Selçuklu döneminde Osmancık’ta Beyleroğlu Beyliğini kuran Şerafettin Osman Çelebi tarafından 1326 - 1330 tarihleri arasında inşa edildi. Osman Çelebi, Caminin yaşatılması için geniş araziler vakfederek Beylerçebi vakfını kurdu. Selçuklu ve Osmanlı döneminde ilçenin merkezi camisi olarak hizmet veren Beylerçelebi Cami 1896 yılında 2. Abdülhamit tarafından aslına uygun olarak restore ettirildi.

1943 Tosya - Osmancık Depreminde yıkılan cami restore edilemeyince yerine ahşap bir cami inşa edildi. İsmi dışında tarihi özelliğini kaybeden cami 1976 yılında yıkılarak hayırseverlerin desteği ile bu günkü cami inşa edildi.

Osmancık Belediyesi geçtiğimiz yıl caminin tarihi önemine binaen restorasyon ve çevre düzenlemesi projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında Caminin dışı taş kaplama yapıldı. İkinci minare inşa edildi. Lavabolar ve abdesthaneler yer altına alınarak geniş bir cami meydanı oluşturuldu. Böylelikle Beylerçelebi cami yeni yüzüne kavuşmuş oldu.