Osmancık Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği tarafından D-100 karayolu üzerinde seyir halinde olan yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara kış lastiği uygulama denetlemesi yapıldı.

1 Aralık itibariyle başlayan uygulamaya araç sahiplerinin riayet edip etmediklerini kontrol amaçlı yapılan denetimlerde, yönetmeliğe göre kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulandı.

Bu kapsamda Osmancık Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri D-100 Karayolu üzerinde seyir halinde olan şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara kış lastiği uygulama denetlemesi yaptı.

Seyir halindeki araçlar trafik ekipleri tarafından durdurularak, sürücülere uyarılar yapılmasının ardından araçlar üzerindeki lastiklerin diş boyu ölçüldü. Yapılan denetlemede durdurulan araçların çoğunluğunun kış lastiklerini taktırdıkları görüldü.

Osmancık Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Mehmet Akif Koç, araç sürücülerinin çoğunlukla kış lastiği kullanma alışkanlığı edindiğini belirterek, denetimlerimizde kış lastiği takmayan sürücüler uyarılarak 519 TL ceza uyguladıklarını bu denetimlerin ise aralıklarla devam edeceğini söyledi.

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenliği sağladığına değinen Mehmet Akif Koç, zorunlu olmamasına karşın, ticari olmayan özel araçlara da kış lastiği takılmasının önemini belirtti.

Kış lastiği uygulaması denetlemelerinden memnun olduklarını dile getiren araç sürücüleri, denetlemeyi doğru bulduklarını, kış lastiği takmayanların yollarda kayarak veya kaza yaparak başka sürücülerinde sıkıntı yaşamalarına sebep olduklarını, mal ve can güvenliğini tehlikeye attıklarını söylediler.

Kış lastiği uygulaması 4925 sayılı kanuna göre, lastik diş derinliğinin 4 mm ve üzerinde M+S olan lastikleri 1 Aralık, 1 Nisan tarihleri arasında takma zorunluluğu getiriyor.