Çorum Ticaret Borsası, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından geliştirilen engelliler ve yaşlıların yaşamlarının kolaylaşmasına imkan sağlayan “Güneş Enerjisi İle Çalışan Akülü Engelli Aracı” tasarım ve imalatını üstlendi.

Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Meclis Başkanı Mustafa Boyraz, Borsa Genel Sekreteri Funda Ertekin ve yönetim kurulu üyeleri Hasan Kılıçarslan ile Reha Kip Mühendislik Fakültesi’ni ziyaret etti. Ziyarette borsa yöneticilerine Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Aykul tarafından araç hakkında bilgi verildi.

ARAÇ TASARLANIRKEN ENGELLİ VATANDAŞLAR DÜŞÜNÜLMÜŞ

Engelli vatandaşların konforu, rahatlığı ve güvenliği düşünerek bir akülü engelli aracı tasarladıklarını dile getiren Prof. Dr. Halil Aykul, “Araç imal edilirken engelli vatandaşlarımızın bu araçtan maksimum verim elde edebilmeleri için araçta birçok iyileştirmeler yapılmıştır. Bunların en başında aracın enerji sistemi gelmektedir. 150 santimetre uzunluğunda 90 santimetre eninde bir güneş paneli araca bağlanarak aracın enerjisinin bir kısmının güneş enerjisiyle karşılanması amaçlanmıştır. Günümüzün ve ülkemizin en büyük sorunlarından biri enerjidir. Bu araçta bu soruna çok az da olsa bir çözüm getirilip enerji, doğadan yani güneş enerjisinde sağlanmaktadır” dedi.

ARAÇ 28 KİLOMETRE YOL KATEDİYOR

Araçta bulunan güneş panelinin gücünün 200 Watt olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aykal, aracın hareket halinde güneş paneli sayesinde şarj olabildiğini belirtti.

Engelli aracının tam yükte kesintisiz, akülerin sağladığı enerjiyle 2 saat boyunca yaklaşık 20 kilometre yol kat edebildiğini anlatan Dekan Aykul, güneş panelinin de araca 2 saatte 400 watt enerji desteği sunduğunu, bununda aracın 8 kilometre daha ekstra hareket edebilmesine İMKAN sağladığını kaydetti.

ÜNİVERSİTE-BORSA İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş da, bu ve buna benzer çalışmaların artık Hitit Üniversitesi bilimsel araştırmalarıyla da diğer teknik üniversiteler seviyesine geldiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Üniversite-borsa işbirliğini önemsediklerini vurgulayan Bektaş, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üniversite ile her alanda işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ziyaret sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Aykul tarafından, bilimsel ve kültürel çalışmalar ile eğitim ve öğretimi desteklerinden dolayı Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş’a plaket takdim ederek, borsa yöneticilearine teşekkür etti.