Çorum Valisi Ahmet Kara, Türkiye’de “Anadolu Kaplanları” ile ekonomide model olan Çorum’a “Sanayi Müzesi” kurulması için sanayici ve işadamlarına çağrıda bulundu.

Çorum Müzesi’nin 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 5. Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumunda konuşan Vali Ahmet Kara, turizmde tanıtımdan yola çıkacaklarını söyledi.

Çorum’da turizmi ayağa kaldıracaklarını dile getiren Vali Kara, “Çorum’da, turizm, sanayi ve tarımdan başka ön plana çıkan sektörümüz yok. Bu alanlarda tanıtım yapmamız lazım.Tarımda önemli yatırımlar yapılıyor. Ama turizmi de tanıtımdan başlayarak ayağa kaldırmak için gece-gündüz demeden çalışmalıyız.Burada sanayicilerimize sanayi müzesi teklif ediyorum. Ben sanayi müzesini Sümerbank Genel Müdürü olduğum dönemde planladım ancak hayata geçiremedim. İnşallah bunu Çorum’da gerçekleştiririz. Bu sanayi müzesinin kuruluşuna Çorumlu sanayicilerimizde destek verirse ben bu konuda elimi taşın altına koyacağımı ifade ediyorum” dedi.

Çorum’da Boğazkale, Alacahöyük, Resuloğlu, Şapinuva kazıları olmasa dahi kentin tanıtımı için tarihin ilk yazılı anlaşması olarak Kadeş anlaşmasının yeteceğini dile getiren Vali Kara, Kadeş Anlaşmasının dahi Çorum’un tanıtımı ve turizmde gelişmesi, bu sektörden gereken payı almasında yeterli olacağını belirtti.

Turizmden yeteri kadar pay alınmamasından son derece üzüntü duyduğunu dile getiren Vali Kara, “Dünyanın en güzel müzelerinden birisine sahibiz. Bunların yanı sıra Osmanlık ve Selçuklu dönemine ait eserlerimiz var. Ancak sahip olduğumuz bu kadar tarihi eser, kültür varlığı ve kazı çalışmalarına rağmen turizmde yeterli payı alamıyoruz. Buda beni üzüyor” diye konuştu.

ÇORUM MÜZESİNİ 8 AYDA 382 YABANCI TURİST ZİYARET ETMİŞ BU UTANILACAK BİR DURUM

Çorum Müzesi’ni bu yılın ilk 8 ayında ziyaret eden turistlerle ilişkin verileri de açıklayan Vali Kara, “Ben Çorum’a yeni geldim, yeni göreve başladım. Çorum Müzesine bu yılın ilk 8 ayında gelen sayısı yabancı turist sayısı 362. Bakın sayıya 362 sadece. Çok utanılacak bir şey. Yerli turist biraz daha fazla. 362 turistle Çorum’un turizmin ayağa kaldıramayız” ifadelerini kullandı.

Sempozyuma katılanlara 5225 sayılı kültür teşvik kanunu hakkında da bilgiler veren Vali Kara, “Bu kanun tarihi kültür varlığını her türlü tanıtımına teşvik veriyor. Kültür varlıklarının tanıtımı, yayınlanması, müzeler, kütüphaneler, film stüdyosu, film platolarının kuruluşu ve açılışına kadar hepsine teşvik veriyor. Sanayicilere verilen teşviklerden daha fazla teşvik olduğu halde Çorum’da kültür teşviğinden yararlanan kimse yok. Ama devlet kültür sitesi, merkezi yapan işadamlarına turizmde otel arazisi verdiği gibi kültür arazisi tahsis ediyor. Sanayide düşükte olsa ücret alıyoruz” diye konuştu.