Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşananlara ilişkin yaptığı basın açıklamasında konuşan İl Eş Başkanı Ali Şimşek, ateşkes ile barış ve çözüm sürecinin birçok derin ve karanlık yapıyı tedirgin ettiğini söyledi.

DBP Diyarbakır İl Başkanlığı’nca , Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin basın açıklaması yapıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Pınar Aydınlar, ilçe belediye başkanları, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açıklamayı okuyan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, Cizre’de yaşananları provokasyon olarak değerlendirerek, Abdullah Öcalan’ın Nevruz deklarasyonu ile ilan ettiği ateşkes ile sonrasında geliştirdiği barış ve çözüm sürecinin birçok derin ve karanlık yapıyı tedirgin ettiğini belirtti. Kürt özgürlük hareketinin süreç içerisinde yürüttüğü mücadeleyi hazmedemeyen devlet içerisindeki kimi derin ve karanlık yapıların, Kürt halkını ve özgürlük hareketinin yükselttiği değerleri ve kazanımları bertaraf etmek için yeni provokasyonlarla çözüm ve barış sürecini sabote etmeye çalıştığını aktaran Şimşek, 27 Aralık sabahı Cizre’de yeni bir Roboski olmasının istendiğini ifade etti.

"HERKES TUZAĞA KARŞI DİKKATLİ OLMALI"

Çözüm süreci ile halkı sindirme ve katliam girişimi planıyla boşa çıkarmayı hedef alan anlayışın çözüm ve barış sürecini sabote etmeyi başaramadığına dikkat çeken Şimşek, "Ortadoğu’daki bazı çetelerin Kürtler arası bir çatışma çıkarmayı amaçladığı netleşmiştir. Bu tuzağa karşı herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bilinçli ve örgütlü hareket ederek bu oyunlara gelmeyeceğiz. Cizre’de yaşananlar geçmişte Kürt halkına karşı sabıkalı olan kimi güçlerle yaşanan bir çatışma değildir. Bizzat özel timlerin ve suikastçıların içinde yer aldığı bir saldırıdır. Halkımız, sağduyulu yaklaşımıyla olası bir katliamın önüne geçmiştir. Kürt Halkı ve onun siyasal iradesi olan DBP olarak kesinlikle Kürtler arası bir iç çatışmanın çıkmasını tasvip etmiyoruz. Ancak bu olaylar nasıl gelişiyor, neden gelişiyor, amaç nedir hedef nedir, bunun da kamuoyu tarafından net bir şekilde bilinmesi gerekiyor" dedi.

"BU OYUNLARI BOŞA ÇIKARACAĞIZ"

Haftalardır bölgede çeşitli şekillerde sokak ve mahallelerde benzer girişimler ve kışkırtmaların olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Kürt halkını silahlı bir çatışmaya çekme oyunu sürekli gündemleştiriliyor. Bu tuzağa, tezgaha ve oyuna asla gelmeyeceğiz. Provokasyon ve oyunlara karşı alanlara çıkarak demokratik tepkilerimizi haykıracağız. Tepkilerimiz, demokratik ve kitlesel anlamda sahip çıkma şeklinde olacaktır. Bunun dışına taşan bir yaklaşım içerisinde kesinlikle olmayacağız. Bilinçli ve örgütlü hareket ederek, bu oyunları boşa çıkaracağız."

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.