Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ek bölgesine yapılan 250 milyonluk yatırımı yerinde inceledi.

Diyarbakır OSB’ye yatırımlar devam ediyor. OSB’ye yapılan bölümüne 250 milyonluk yatırımın çalışmaları başladı. Yatırımcı Kerim Önver, Diyarbakır OSB’de 250 milyon tutarında iplik fabrikası kuracak. OSB’de yaşanan alt yapı sorunun çözülmesi gerektiğini aktaran Önver, kuracakları fabrikada bölge halkının istihdam edileceğini bildirdi. Önver, “Firmamız, yüzde yüz ihracat firmasıdır. Rusya başta olmak üzere bütün Avrupa’ya ihracat yapacağız. İplik fabrikasında yaklaşık 200 istihdam edecektir. Burada sektörümüz tekstil üzerine kuruldu. Ürünü konfeksiyon haline getirip ihracat edeceğiz. Avrupa bölgelerine, buradan çağrımız olacaktır. Mevcut olarak bizimle beraber yatırımcılar oldu. Devamı olacaktır. OSB bölgesinin ciddi bir şekilde altyapı sorunu çözülmelidir. Yatırımcılar o zaman kendiliğinden gelir. Bu hali ile şuan 3 tane İstanbul’dan gelen yatırımcı vardır. Yanında getireceğimiz birçok kişide olabilir” dedi.

OSB’de yapılan yatırım kapsamında Önver’i ziyaret eden DİSİAD Başkanı Burç Baysal ise, Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 10’u Diyarbakır’da üretildiğine dikkat çekti. Baysal, “İplik üretimi anlamında bunu işleyecek bu nitelikte yapılarımız yoktu. Bugün ki koşullarımızda ek OSB ile beraber bu ve buna benzer 3 veya 5 tane yüksek montajlı iplik üreticilerimiz Diyarbakır’da yatırıma geldi. İçinde bulunduğumuz tesis Türkiye koşullarının çok üzerinde bir yapıdır. Gerek bölgeye gerekse de Türkiye’ye katma değer yaratacağını düşünüyorum. Çözüm süreci bir şekilde etken olmaktadır. Yatırımcı dediğimiz profilde ortamın doğru gitmesi halinde kendini riskin içerisine sokabilir. Bunun yanında çözüm sürecinin dışında 2012 yılının Temmuz ayında düzenlenen teşvik paketi ile beraber aslında tekstil sektörü bölgemizdeki cazibesini göstergesidir. Şu aşamada onlarca açılan ve açılmaya hazır bekleyen olmaktadır” diye konuştu.

“EKİM AYINDAKİ OLAYLARDAN DOLAYI HİÇBİR TESİS KAPANMAMIŞTIR”

6-7 Ekim’de yaşanan olaylardan dolayı hiçbir tesisin kapanmadığını söyleyen Baysal, “Basında bazı çıkan kapanan tesis haberleri doğru değildir. Yatırımlar 6-7 Ekim olaylarından önce başlamıştı. Ama kapatılan veya bırakılan bir yatırım yok. OSB’nin altyapısı yetersiz olmasına rağmen bütün yatırımcılar burada çok büyük bir öz veri içerisinde çalışmakta. Tam teşekküllü bir şekilde oturmayan altyapıya rağmen çok yüksek yatırımlar yapılmadır. 6-7 Ekim olayları çözüm süreci açısında bir kırılma noktası oldu. Diyarbakır’da üretim yapan ve işverenler bölgeyi terk etmedi. 3 Ağustos’tan beri yaşanan olaylardan dolayı özellikle bizim OSB’lerde orayı besleyen onlarca imalathane vardı. İthalat yerlerine bakarsanız son 3 ve 4 aylarda büyük düşüşler yaşandı. İş örgütlenmeleri ve böylesi olayların önüne geçmek için iş veren grubu atak içerisinde olarak başarı elde etti” şeklinde konuştu.