Diyarbakır’daki insan hakları kuruluşları, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında eylem ve etkinliklerini sürdürüyor. İnsan hakları kuruluşlarınca cezaevlerinde 228’i ağır 578 hasta tutuklu ve hükümlü ile dayanışmak amacıyla mektup kartı gönderildi.

İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Diyarbakır Tabip Odası tarafından ortak organize edilen 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri, bugün cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlülerle dayanışma amacıyla kart gönderme etkinliği ile devam etti. Etkinliğe düzenleyici 5 kurumun yanı sıra DBP Sur ilçe örgütü yöneticileri, Kürdi-Der yöneticileri ile insan hakları aktivistleri katıldı.

Etkinlik öncesi bir konuşma yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Türkiye’deki cezaevlerinin problemli ve yoğun hak ihlallerinin yaşandığı alanlar olduğunu ileri sürerek tüm hasta ve siyasi hükümlülerin salıverilmesini çözüm sürecine olumlu bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Öte yandan İran’da, Kürt siyasi tutukluların, bulundukları kötü koşulları ve hak ihlallerini protesto etmek amacıyla 22 gündür açlık grevinde olduklarına değinen Bilici, tutuklular tarafından öne sürülen taleplerin insani ve hukuki olduğuna dikkat çekti.

Bilici’nin ardından konuşan TTB Merkez Konsey üyesi Şeyhmus Gökalp ise, cezaevlerinde bulunan çok sayıda tutuklunun hastalığı ile ilgili belgelerin kendilerine ulaştığını ve tutuklarının sağlık haklarına erişmelerinin engellenerek ikinci bir ceza olarak uygulandığını ileri sürerek hasta mahkumların Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi.

Gökalp’in ardından konuşan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av Servet Özen de hasta tutuklulara yönelik sağlık alanındaki ihlallerin önlenmesi ve hukuki haklarından faydalanabilmeleri için yasal çerçevenin oluşturulması gerektiğini belirterek, 228’i ağır 578 hasta hükümlünün bir an önce salıverilmesi gerektiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından grup, hasta tutuklulura dayanışma duygularını içeren kartlar gönderdi.