Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yazar Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın katılımıyla ‘Mevlana ve Barış Konferansı’ düzenlendi. Konferansta konuşan Kılıç, çözüm sürecine vurgu yaparak, bu süreçte ariflerin fikirlerinin alınması gerektiğini söyledi.

Mevlana’nın ölüm yıl dönümü kapsamında Dicle Üniversite İlahiyat Fakültesi tarafından Mevlana ve Barış adlı konferans düzenlendi. İslam Konferansı’na üye ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın sunumuyla yapılan konferansa DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve çok sayıda davetli katıldı.

Hz. Mevlana gibi kimselerin fikirlerine her zaman ihtiyaç duyulduğunu, günümüzde çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Kılıç, İslam dünyasının Müslümanları temsilen farklı akımların çıktığını, İslam ülkelerinde yaşanan mezhepsel kavgalara dikkat çekti. Mezhep kavgalarında insanlarının derileri soyulup ızgara yapıldığını, bunların İslam coğrafyasında yaşandığını vurgulayan Kılıç, bunlar günümüzde İslam’ı temsil ettiklerini söyledi. Kılıç, “Hz. Mevlana gibi insanların görüşlerine her zamankinden daha fazla muhtacız. Çünkü Hz. Mevlana’nın mesajı, bir İslam alimi olarak, içinde çıktığı İslam dinini ilmek ilmek açarak, bu dinde adeta bir dantel örmüştür. Hz. Mevlana’nın elinde İslam dini bir sanat eseridir. Muhteşem bir şekilde seyredilecek bir tablo yapmıştır İslam dinini” dedi.

“SİYASİ PROJE İLE KARDEŞLİK OLAMAZ”

Politikanın İslam dinini daralttığını dile getiren Kılıç, çözüm sürecinde ariflerin fikirlerinin alınması gerektiğini söyledi. Kılıç, “Her dinin siyasetle ilgili görüşleri vardır. Ama İslam eşittir, siyaset dediğiniz zaman İslam’a darbe vurmaktasınız. Bunu yaparak, İslami bir ideoloji haline getiriyorsunuz. İslam bir dünya görüşüdür. Hz. Mevlana’nın sözlerinin manasını diğer ariflerde de olduğunu görmekteyiz. Hz. Mevlana’nın şiirlerinin manasını, bir Kürt şairinden görebiliyoruz. Bu açından hem gönül olmak çok önemlidir. Bu tür insanların manalarının kıymetini bilmez olduk. Bugün yapılan adı ister açılım, ister kapanım olsun ne olursa olsun eğer kardeşlik diye bir şey yapılacaksa ariflere müracaat edilmeden yapılamaz. Siyasi proje ile kardeşlik olamaz. Bu ruhani kardeşlikle olur” şeklinde konuştu.

Konferans, soru cevap bölümüyle sona erdi.