İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği eylemlerin 305’incisi gerçekleştirildi. Eylemciler ağızlarına siyah bant takarak, yürüyüş ve oturma eylemi yaptı.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının ’Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 305’incisi, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Ofis AZC Plaza önünde bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, buradan oturma eyleminin yapıldığı alana kadar yürüyüş gerçekleştirirken, eylemciler ağızlarını siyah bantla kapattı.

Yürüyüş ve oturma eylemine, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Barosu, Mezopotamya Hukukçular Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Mezopotamya’da Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı.

Yürüyüş öncesi kısa bir konuşma yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kayıpların bulunması, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve faillerinin bulunup yargı önüne çıkarılması ile ilgili taleplerini bir kez daha yineleyerek, bununla birlikte geçmişle yüzleşmenin sağlanmasının önemine değinerek, devletin geçmiş dönemlere ait arşivlerini açmasını istedi. Bilici’nin açıklaması ardından AZC Plaza önünden başlayarak, Ofis alt geçit ve Sunay Caddesi boyunca ağızları bantlı bir şekilde sessizce yürüyen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, her hafta oturma eylemi düzenledikleri Koşu Yolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 30 dakika boyunca oturarak sessiz protestoyu sürdürdü.

Sona eren eylemin ardından insan hakları savunucuları, vatandaşlara gözaltı birimlerinde ve bu birimlerin dışında karşılaşabilecekleri olası ihlallerin önlenmesi için, hukuki mevzuat içeren ‘Haklarınızı Biliyor musunuz?’ kitapçıkları dağıttıktan sonra sessizce dağıldı.