Diyarbakır’daki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ortak bir açıklama yaparak TFF ve hükümete seslenip, bölge takımlarına yönelik ırkçı ve ayrımcı politikaların son bulmasını istedi. Açıklamada, “Spordaki bu tehlikeli tırmanışa ‘dur’ demek için ilgili Spor Bakanlığını, federasyonları, siyasileri, bürokratları ve tüm idarecileri göreve davet ediyoruz” denildi.

Son olarak Erzincan Refahiyespor-Yeni Diyarbakırspor maçında Yeni Diyarbakırspor’a yönelik atılan siyasi sloganlar STK’ları harekete geçirdi. Ortak bir açıklama yapan kentteki iş dünyasının üst kuruluşları DTSO, DTB, OSGİAD, MÜSİAD, GÜNGİAD, DOSİAD, hükümeti ve TFF’yi bu tehlikeyi gidişe son vermeye çağırdı.

“Sporda yıllardan bu yana devam eden ancak, son günlerde doruk noktaya ulaşan ırkçı ve ayrımcı yaklaşımlara dikkat çekmek ve yetkilileri harekete geçirmek için bu bildiriyi yayımlıyoruz" sözleriyle başlayan ortak açıklamada, sporun ana felsefesi din, dil, ırk ve renk gözetmeksizin tarafların centilmenlik kuralları içinde mücadele etmesini sağlamak, aynı zamanda sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için örnek teşkil ettiğine dikkat çekildi.

“FUTBOL DÜNYADA BİR ENDÜSTRİ HALİNE GELDİ”

Özelde futbolun, genelde ise sporun tüm branşlarının kitleleri peşinden koşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Özellikle futbola harcanan bütçeler, bu branşın Dünya’da 4’ncü endüstri olarak görülmesine neden olmaktadır. Ülkeler, futbola yaptıkları büyük yatırımlarla tanıtımlarına katkı sunmaktadır. Aynı şekilde kentler, ilçeler, beldeler hatta köyler dahi spor sayesinde seslerini duyurmakta, yaşadıkları bölgelerin tanıtımına katkı sunmasını sağlamakta ve birer marka haline gelmelerine yol açmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“IRKÇI TUTUMLAR TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞIYOR”

Son birkaç yıldan bu yana dünyada yaşanan ırkçı ve ayrımcı yaklaşımların, Türkiye’de de son birkaç yıldır tezahür ederek, tehlikeli bir boyutta doğru yol aldığı belirtilen açıklamada, bu ortamı oluşturan nedenlerin başında 30 yıllık çatışmalı ortamın olduğunu bildiklerini ancak, çözüm süreci ile birlikte ülkede beliren barış ve kardeşlik umudunun tam da spor alanında karşılık bulması beklenirken bu tür yaklaşımların kaygı verici olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Yıllarca aynı durumlara ilkokul, lise takımlarımızda maruz kalmış, sporu yönetenlerin bunları engellemeye yönelik bir çabaları olmamıştır. Tam aksine mağdur olan takımlarımız gerek idari, gerekse para cezalarına maruz kalmıştır” denildi.

“ERZİNCAN’DA IRKÇI SLOGANLARA VALİ VE KAYMAKAM SESSİZ KALDI”

Son olarak, Spor Toto 3. Lig’de mücadele eden Yeni Diyarbakırspor’un deplasmanda Erzincan Refahiyespor ile yaptığı karşılaşmada ırkçı ve saldırgan tutuma maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Maçın ikinci yarısında Yeni Diyarbakırspor yedek kulübesinin arkasında bulunan Refahiyesporlu taraftarlar ağza alınmayacak galiz küfürlerde bulunmuş, yedek kulübesine ve sahaya yabancı madde yağdırmıştır. Refahiye Kaymakamı, böyle bir yetkisi olmadığı halde TFF kriterlerine ve yasalara göre protokolde bulunması gereken Yeni Diyarbakırspor Futbol Yatırımları A.Ş Başkanı İhsan Yapıcı’yı protokol tribününden kaldırarak Diyarbakırspor’un kurumsal kimliği ve Diyarbakır kentine saygısızlık yaparak büyük bir skandala imza atmıştır. Maçın ikinci yarısında Refahiyesporlu taraftarlar uzun süre toplu olarak ‘PKK dışarı’ ve benzeri siyasi sloganlar atmış, tribünde bulunan Erzincan Valisi ve Refahiye Kaymakamı hiçbir şekilde müdahale etmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

“TFF PRİM TANIYOR, ÇÖZÜM SÜRECİ PROVOKE EDİLİYOR”

Refahiyesporlu taraftarlar maçtan sonra siyasi sloganlara devam ederken, stat dışında da Yeni Diyarbakırsporlu taraftarlara saldırdığına dikkat çekilen açıklamada, rakip takım taraftarlarının saldırılarına ses çıkarmayan Erzincan emniyetinin Diyarbakırsporlu taraftarlara elektroşoklu coplarla saldırarak çok sayıda taraftarı hastanelik etmesi ve daha sonra gözaltına almasının manidar olduğu kaydedildi.

En küçük bir olumsuzlukta Diyarbakır ve bölge takımlarına ceza yağdıran TFF’nin , Diyarbakır ve bölge takımlarına yönelik ırkçı tutumlara bugüne kadar sessiz kalarak prim tanıyarak bu olanların sorumlusu olduğu ifade edilen açıklamada, burada asıl hedefin Diyarbakır ve bölge takımları üzerinden siyaseti spor sahalarına sokarak Çözüm Süreci’ni provoke etmek olduğunun altı çizildi.

“BU TEHLİKELİ TIRMANIŞA DUR DENİLMELİ”

Hükümet ve TFF’ye çağrı yapılan açıklamada şunlara yer verildi.

“Hükümet ve TFF derhal bunun önüne geçmeli, bu gibi olaylarda ihmali olanlar cezalandırılmalı. 2011 yılında yürürlüğe giren Sporda Şiddeti ve Düzensizliği Önleyen Yasa sadece Diyarbakır ve bölge takımlarına değil tüm kulüplere uygulanmalıdır. Halkımızın TFF’nin tarafsız ve herkese eşit olduğuna ilişkin inancı yapılan uygulamalar nedeniyle gittikçe azalmaktadır. Sonuç olarak, spordaki bu tehlikeli tırmanışa ‘dur’ demek için ilgili Spor Bakanlığı’nı, federasyonları, siyasileri, bürokratları ve tüm idarecileri göreve davet ediyoruz.”