Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimliği tarafından organize edilen “Hekimlerin Hukuki Sorumluluklarına Güncel Yaklaşım ” konulu konferans yapıldı.

Başhekimlik toplantı salonunda yapılan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fuat Gürkan, DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, başhekim yardımcıları ile doktorların katıldığı konferansta konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, 10 yıl sonra memleketi olan Diyarbakır’a gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

“HEKİMİN CERRAHİ MÜDAHALESİ HUKUKTA YARALAMADIR”

Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri hekimin yaptığı cerrahi müdahalenin hukukta bir yaralama olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Hakeri, "Hukukta hastanın karnını cerrahi ile açma, yarma da bir yaralama olduğunu, ancak hekim hastayı ameliyat ederken yaptığı kesi ve yaralamalar açıcından mahkum edilmediğine dikkat çekti. Hakim mesleği dışında yaralamadan hüküm giymemiş hiçbir meslek, olmadığını, Türkiye’de 800 bin cerrahi müdahalenin olduğunu ama bunlardan dolayı hekimler tutuklanmadığını ifade eden Prof. Dr. Hakan Hakeri, “Bu endikasyonun olup olmadığı, hekimin yetkisi, uzmanlığı; aydınlatmanın tam olarak yapılıp yapılmadığı ve kurallara uyulup uyulmadığı, tıbbi standardın takip edilip edilmediği; hekimin mi yoksa organizasyon kusurunun mu bulunduğu gibi konularda, hukukçuların da dosyayı incelemeli veya en azından tıbbi bilirkişiyi bu konularda yönlendirmelidir. Bu onlar açısında çok risklidir. Çünkü henüz hekim değiller. Tıp mevzuatında eğer hekimsen müdahale edebilirsin diyor” diye konuştu.

Konferans karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.