Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, onlarca kez randevu talebinde bulunmalarına rağmen 30 Mart yerel seçimlerinden beri Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ile görüşemediklerini belirterek, çok sayıda sorun yaşadıklarını ve bunları sorunların çözümünün adresi olan belediye başkanları ile görüşemediklerini vurguladı. Karakaş, engellilerin halk otobüslerine binerken hakaretlere maruz kaldığına dikkat çekerek, sorunlarının çözülmesini istedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, yaklaşık 120 bin engellinin bulunduğu Diyarbakır’da, engellilerin yaşadıkları sorunların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle kamusal alanların erişimlerine uygun olmaması, halk otobüsleri ve benzeri konularda sorunlar yaşayan engelliler, muhatap bulmakta da güçlük geçiyor. Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Aktif Karakaş, sorunlarının çözümü için görüşmek istedikleri Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’la 30 Mart yerel seçimlerinin ardından sayısız randevu talebinde bulunmalarına rağmen görüşemediklerini kaydetti. Engellilerin çözülmesi gereken birçok problemi olduğunu özellikle kaldırımlar ile halk otobüslerinde yaşanan sorunlarla ilgili belediye başkanları ile görüşmek istediklerini vurgulayan Karakaş, "Yaşanan sorunları Engelli Şube Müdürlüğü üzerinden çözemiyoruz. Bu şube zaman zaman çeşitli toplantılar yapıyor. Ancak bu toplantılarda dile getirilen sorunlar hiçbir şekilde çözüme kavuşturulmuyor" dedi.

"BİZİMLE GÖRÜŞMEZLERSE SOKAKLARA DÖKÜLECEĞİZ"

30 Mart seçimlerinin üzerinden yaklaşık 9 aylık bir zaman diliminin geçtiğine dikkat çeken Karakaş, "Biz, Diyarbakır’daki 10 bin görme engelliyi temsil eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bu süre zarfında bir sivil toplum örgütünün, bir belediye başkanı ile görüşememesi büyük bir talihsizliktir. Bize randevu verilmezse artık sokaklara döküleceğiz ve sorunlarımızın çözülmesi için eyleme başlayacağız. Çünkü engelli arkadaşlarımız halk otobüslerine binmek istediklerinde hakaretlere uğruyor. Kaldırımlar erişimlerimize uygun değil. Biz Büyükşehir Belediyesi’ne kaldırımların daha erişilebilir olması için proje sunduk ancak bu projeler uygulamaya geçmedi. Alt kademe belediyelerinin yaptığı kaldırımlar yeterli değil. Sesli otobüs projemiz var. Bu projeyi dört yıl önce belediyeye sunduk. Durakları söyleyen, hangi güzergaha gittiğini söyleyen sesli anons sistemi kurulmasını istedik otobüslerde. Ama maalesef ceviz kabuğu doldurmayan gerekçelerle bu taleplerimiz yıldan yıla ertelendi" diye konuştu.