Engellilere yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı Diyarbakır’da faaliyet gösteren engelli dernekleri, Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer’i yılın doktoru seçti.

Engellilere yönelik sigara, alkol ve uyuşturucunun zararları konulu seminer, Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer katımıyla yapıldı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde yapılan seminere Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Beyaz Ay Derneği, Ortopedik Engelliler Gücü Derneği, Bedensel Engelliler Derneği, Dicle Fırat İşitme Engelliler Derneği temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Seminerde konuşan Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, engellilere sigara ve uyuşturucunun zararlarını anlattı. Yaşamış oldukları bir olumsuzluk karşısında alkol ve sigara bağımlısı haline gelen kişilerin, az miktarda başladıkları alkol ve sigarayı her gün artırarak kullanıldığını dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, sigarada 4 bin zehir çeşidinin bulunduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Çoksüer, her yıl 4 milyon kişinin sigaradan öldüğünü hatırlatarak, "Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeleri sinir sistemi, üreme sistemleri ve vücudun diğer bütün sistemlerini ciddi anlamda tahrip eder. Sigarayı bıraktıktan 1 ay sonra vücut sağlıklı bir şekilde kendini yenileyerek içmeyen insanın organı gibi temizlenir" dedi. Çoksüer, engellilere sigara bırakmak için Sağlık Bakanlığı’nın "Alo 171" sigara bırakma hattını aramalarını tavsiye etti.

Alkol ve madde bağımlılığının tıbbi bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Çoksüer, kişide alkol ve madde bağımlılığı varsa, iş alanında, sosyal alanda sorunlar yaşadığını ifade etti. Doç. Dr. Çoksüer, "Maddeyi kullananlar istedikleri zaman bırakabileceğini sanırlar. Oysa madde kullanılmaya başlandığında kişiyi her gün biraz daha fazla kullanılmaya sürükler. Zamanla kişi kendi kontrolünü kaybeder ve maddenin kontrolüne geçer. Uyuşturucuyu çok az miktarda bile içilse insanda hem sinir sistemi hemde kalp damar sistemleri tahrip olmaya başlar. Sağlık Bakanlığı’na bağlı alkol ve madde bağımlıları için de tedavi merkezleri etkili bir şekilde insanlara yardımcı olmaktadır" diye konuştu.

Seminerin ardından Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Beyaz Ay Derneği, Ortopedik Engelliler Gücü Derneği, Bedensel Engelliler Derneği, Dicle Fırat İşitme Engelliler Derneği tarafından yıl doktoru seçilerek, kendisine plaket verdi.

Plaket törenin ardından, Diyarbakır Eyvan Grubu’nun seslendirdikleri müzik ziyafeti ile engelliler doyasıya eğlendi.