Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, İstanbul Feshane’deki Bingöl Tanıtım Günleri’nin açılışına katıldı.

Türkiye’de en çok Bingöllünün Diyarbakır’da yaşadığını kaydeden İçten, Diyarbakır’da yaklaşık 350 bine yakın Bingöllü olduğunu söyledi. Kendilerinin Diyarbakır’daki Bingöllüleri temsilen Bingöllüler Günü’ne geldiklerini belirten İçen, Diyarbakır’daki Bingöllülerden selam getirdiklerini söyledi. İçten, “Diyarbakır, 9 peygamber, 572 sahabe, 33 medeniyete ev sahipliği yapan, bilimin, sanatın, kültürün, Ahmet Arif’in, Cahit Sıtkı Tarancı’nın şehri. Bingöl’ün toplam nüfusundan çok daha fazla Bingöllünün yaşadığı, Türkiye’de İstanbul dahil en çok Bingöllünün yaşadığı il Diyarbakır. Diyarbakır’da yaklaşık 350 bine yakın Bingöllü nüfusu var. Bunların birçoğu 1850’li yıllarda, 1900-1950’li yıllarda Diyarbakır’a yerleşmişler. Biz de Diyarbakır’daki Bingöllüleri temsilen Bingöllüler Günü’ne geldik. Diyarbakır’daki Bingöllülerden selam getirdik” dedi.

“MEŞHUR KADAYIFI BİNGÖLLÜLER YAPTI, DİYARBAKIRLILAR TANITTI”

Feshane’de tek tek stantları gezen ve Bingöllü hemşehrileriyle kucaklaşan İçten, Bingöl ve Diyarbakır’a özgü kadayıf tatlısına değinerek, “Özellikle Bingöllülerin birçoğu Diyarbakır kadayıfı diye ünlü olan kadayıfı kendilerinin yaptığını söyler. Ünlü kadayıf tatlısını yapanların Bingöllüler, dünyaya tanıtanın ise Diyarbakırlılar olduğunu unutmamak lazım. Diyarbakır’da çok ciddi bir Bingöllü işadamı kitlesi vardır. Bunlar her anlamda Diyarbakır’a hizmet ediyorlar. Özellikle hamur işinde Bingöllülerin önemli bir yeri vardır. Diyarbakırlıyız ama Bingöllü tarafımızı da asla inkar etmeyiz” diye konuştu.

“CUMA İÇTEN OLARAK HEM BİNGÖL HEM DE DİYARBAKIR’IN HİZMETKARIYIM”

AK Parti’den önce etnik köken, din, dil, mezhep ayrımı olduğu için insanların kendisini batıda bir Bingöllü, bir Diyarbakırlı olarak lanse etmesinde ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan İçten, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AK Parti iktidarıyla birlikte artık birimizin diğerinden farklı olmadığı, herkesin birlikte yaşayabildiği bir Türkiye’nin oluştu. İstanbul’da, İzmir’de, Mersin’de, Adana’da hem Bingöllülerin hem de Diyarbakırlıların ciddi nüfus edindiklerini, ekonomiye ve kültüre de ciddi katkılarının olduğunu biliyoruz. Diyarbakır’ı Bingöl’den, Bingöl’ü de Diyarbakır’dan ayırmak mümkün değildir. Dolayısı ile biz hep birlikte Türkiye’yiz. Keza İstanbul’la da ayırmak mümkün değildir. Mesela AK Parti iktidarı ile birlikte Bingöl’de bir havaalanı yapılmıştır ve İstanbul’daki Bingöllüler çok rahat Bingöl’e gidip akşam geri dönebiliyor. Bundan fazla değil 10 yıl önce dedelerimize, babalarımıza ve bizlere Bingöl’de havaalanı yapılacak denilseydi hiçbirimiz inanmazdık. Bingöl AK Parti iktidarında 80 yılda alamadığı hizmetleri aldı. Ben de Cuma İçten olarak hem Diyarbakırlı hemşerilerimizin, hem Diyarbakır’daki Bingöllü hemşehrilerimin hem de Bingöl’de yaşayan Bingöllülerin hizmetkarı olacağım.”