Diyarbakır’da 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü nedeniyle Dicle Üniversitesi ve anaokulu öğrencileri bir araya gelerek araç sürücülerine bildiri dağıttı.

Şeyh Said Meydanı’nda bir araya gelen anaokulu öğrencileri, Şoförler Odası, Taksiciler Kooperatifi, Halk Otobüsleri Odası, Minibüsçüler Odası temsilcileri ve Dicle Üniversitesi öğrencileri, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ne dikkat çekmek amacıyla ’Sessizlik huzur, gürültü zarar verir’ sloganıyla buluştu. Grup adına konuşan beden eğitimi öğretmeni Murat İşçi, dünya şehircilik gününü kutlamak ve bu anlamda şehirde oluşan gürültü kirliliğine dikkat çekmek amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi. İşçi, "Başta Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye’nin sorunu olan gürültü kirliliği insan ve çevre sağlığı üzerinde büyük bir etki oluşturmaktadır. Gürültü kirliliğini minimuma indirmek için üzerimize düşeni yapmak gerekmektedir. Unutmayalım ki kentler bireylerin sahiplenmesiyle güzelleşip ve yaşanılabilir. Gürültü kirliliğinin önüne geçmenin önlemi trafikte bireysel bilinç düzeyini artırmakta geçmektedir. Bu bilinç ancak başta trafik olmak üzere hayatın her alanın saygı çerçeve içerisinde gösterilecek bir toleranstır. Gürültü kirliliğinin birinci yıl etkinliği olan korna sesi, vücutta stres hormonlarını harekete geçmesini adrenalin seviyesini yükseltmesine ve kan basıncını artırarak istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Trafik kaynaklı gürültüler anne karnındaki bebeği ve diğer çocukları da olumsuz etkilediği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Gürültü kirliliği, tüm yaş gruplarındaki çocuklarımızda ruhsal ve bedensel önemli hasarlar oluşturmaktadır. Gürültü kirliliğinin çocuklarımızda başta duyma bozukluğu, solunum yolu rahatsızlığı, ilgi ve dikkat bozukluluğuna nedendir. Aynı zamanda çocuklarda kalp damat rahatsızlıklarına neden olması tıbben ispatlanmıştır. Yaşanabilir bir toplum oluşturmak için, şehirciliğin önemini anımsatan ve öne çıkarmaya yardım eden bir gün olan, Dünya Şehircilik Günü’nün şehir ve etrafının çevreye nasıl bir etki yapacağını anlatması açısından önemli bir gün olduğuna inanıyoruz" dedi.

"DİCLE ÜNİVERSİTESİ OLARAK YAPTIĞIMIZ PROJE DİKKAT ÇEKECEKTİR"

Bölge insanına hizmet için yaptıkları çalışma ile eğitimler sonucunda projenin dikkat çekeceğine inandıklarını dile getiren İşçi, "Dicle Üniversitesi olarak tarih boyunca birçok dine ve dile ev sahipliği yapmış kadim şehrimizin yaşanılır bir hal almasında etkili bir projedir. Başta gürültü kirliliğinin insan üzerinde oluşturduğu ve oluşturacağı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, Diyarbakır Şoförler Odası ile birlikte yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projesi dikkat çekecektir. Vatandaşlarımızın dikkatini çekecek olan proje, Dünya Şehircilik Günü’nün ilimize artı değerler katmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Dicle Üniversitesi öğrencileri, yöresel kıyafetleri ile kırmızı ışıkta duran araç sürücülerine broşür dağıttı.