Müstakil Sanayici v? İşadamları Dern?ği (MÜSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı, Kobani olayları sonrası karşı karşıya gelen Halkların Demokrat Partisi (HDP), Demokrat Bölgeler Partisi (DBP) ve Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) ile görüştü.

IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto etmek amacıyla çıkan ve Türkiye genelinde 36 kişinin hayatını kaybetmesine, çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden olan olaylarda HDP-DBP ile HÜDA-PAR’lı gruplar da karşı karşıya gelmişti. Olayların 2’nci gününde, göstericilerin HÜDA-PAR’a yakın bir gruba kurban eti dağıttıkları sırada saldırması ve gruptan 4 kişiyi öldürmesi üzerine iki taraf arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine 15 STK ve siyasi parti temsilcisi, iki taraf arasındaki gerginliği sonlandırmak için devreye girdi. STK ve parti temsilcilerinin toplantısının ardından MÜSİAD Diyarbakır Şubesi de HDP, DBP ve HÜDA-PAR ile görüştü.

MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı, taraflarla görüştüğünü ve 1990’lı yıllarda yaşanan olaylara dönmemek için partiler arasında irtibatta olduğunu söyledi. Özşanlı, "Uyarılarda bulunduk. Bölgemiz bu tür olaylardan çok çekti. İnsanların canı yanmasın, sağduyu ve sabırlı davranmak gerekiyor. Sağduyu çağrısı hakim olmazsa iki taraf açısından bu süreç bozulur. Kobani eylemleri dışında iki parti çatışmasına dönüşür. Kamuoyunun da yakınan takip ettiği gibi Kobani’de cereyan eden çatışmalardan dolayı özelde bölgemiz ve genelde ülkemizin çeşitli illerinde eylemler cereyan etmişti. Anayasal ve demokratik toplantı ve gösteriler meşru ve anayasal bir hak olduğu gibi hukuken desteklenmesi ve korunması gereken eylemler olmalıdır. Maalesef bu gösteriler kısa bir süre içerisinde amacından çıkarak kullanılış şekli bakımından tarafımızca istenilmeyen bir yöne çevrildi. Toplantı ve gösteriler belirli bir andan sonra kamu ve özel mülkiyete ait bina ve araçların tahribatına sebep olmuş farklı ideolojik ve politik mensubiyeti bulunan kesimler arasında ateşli silahların kullanılmasına kadar varmış ve maalesef 50’ye yakın kardeşimizin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Hepsine rahmet kederli ailelerine ve halkımıza baş sağlığı diliyorum. Kimden gelirse gelsin yaşam hakkına yönelik bu tür saldırıları tüm insanlığa yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyoruz. Bilindiği gibi olayların olması ve toplumsal çatışma riskinin belirmeye başladığı andan itibaren çatışma tarafı olabilecek yasal ve meşru kesimlerle diyalog içine girmek, ortak bir zeminde çatışmaların bitirilmesi ve toplumsal sağduyunun oluşması amacıyla MÜSİAD Diyarbakır Şubesi bileşenlerinin de yer aldığı ve birçok STK temsilcisinin içinde bulunduğu bir heyet oluşturulmuş ve taraflarla görüşülmüştür. Bu görüşmelerimizin de katkısıyla sokaklardaki tansiyon düşmüş ve istenilmeyen olaylar son bulmuştur. İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin çok önemli süreçlerden geçtiği bugünlerde tüm toplumsal kesimlerin gerekli hassasiyeti göstermesi toplumsal barış ve güvenin yeniden sağlanması açısından aciliyet arz etmektedir" dedi.