Diyarbakır’ın Ergani İlçe Belediyesi ile sebze hali esnafı arasında yapılan görüşmeler mutabakatla sonuçlandı. Adnan Menderes Mahallesi sınırları içerisinde yer alan eski buğday pazarı yerleşkesine gitmeye razı olan sebze hali esnafı, tahliye işlemlerini gerçekleştirerek yeni adreslerine taşındı.

Yaklaşık 35 yıldan bu yana eski Devlet Hastanesi yolu üzerinde faaliyet gösteren sebze hali, geçen yıl Belediye Meclisi’nce şehir merkezinden kaldırma kararı alınmıştı. Eski hal yerleşkesinin tahliyesi için de 1 Nisan 2015 tarihine kadar esnafsa süre verilmişti. İlk etapta belediyenin bu kararını tepkiyle karşılayan hal esnafı, belediyenin kendilerini mağdur etmeyecek bir yol haritası sunmasını, aksi takdirde esnafın kendi imkanlarıyla başka bir yere geçecek durumlarının bulunmadığını belirterek tahliye kararına karşı çıkmışlardı. Geçen süre zarfında defalarca belediye yetkilileri ile sebze hali esnafı arasında yapılan görüşmeler sonucunda mutabakata varılarak gerilim tatlıya bağlandı. Belediyenin hal esnafına gösterdiği eski buğday pazarı yerleşkesine gitmeye razı olan hal esnafı, tebligat süresine aylar kala mevcut yerleşkelerini tahliye ederek yeni adreslerine taşındı. Boşaltılan eski sebze halinde ise belediye iş makineleriyle yıkım çalışması başlattı.

"BEKLENTİLERİMİZ KARŞILANDI"

Eski buğday pazarı yerleşkesinde faaliyete başlayan sebze hali esnafları adına konuşan Sebze Hali Kooperatif Başkanı Mehmet Kurt, şimdilik beklentilerinin karşılandığını söyledi. Kurt, "Belediyenin bize gösterdiği bu alan şimdilik beklentilerimizi karşılıyor. Dolaysıyla gelinen noktada şu anki durumumuzdan memnunuz. Eski yere oranla burası bizim için ideal bir alan diyebiliriz. Eski alana göre daha geniş ve kullanışlı bir alan. Şuan için bir sıkıntımız yoktur. Ancak peynir alanı için kurulacak çardak konusuna olumsuz bakıyoruz. Peynir satışına karşı değiliz; ancak bunun için çardak tarzında bir yapı yapılırsa zaten dar olan alan bizim için kullanılamaz hale gelir. Araç giriş çıkışlarının mümkün olabilmesi için bu duruma karşı çıkıyoruz. Belediye ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

"NETİCE MEMNUNİYET VERİCİ"

Sebze halinin taşınması konusunu değerlendiren Ergani Belediye Eşbaşkanı Ramazan Kartalmış ise, "Önceki sebze pazarımız uzun yıllar fiziki koşullar itibariyle tepki çeken bir noktaya gelmişti. Bu bağlamda hal esnafıyla yaptığımız görüşmeler neticesinde karşılıklı mutabakata vardık. Eski buğday pazarı yerleşkesinde kurduğumuz yeni sebze pazarımızın uzun vadede isabetli bir karar olduğunu düşünüyoruz. İlk etapta birtakım sıkıntılar yaşanabilir ancak alt yapısını tamamladık. Üst yapıyı ise yaz ayında tamamlamayı düşünüyoruz. Peynir pazarının da aynı yerleşke içerisinde hizmet vermesi konusuna gelince, kimileri farklı faaliyet alanları olduğunu düşünebilir ancak, sonuçta bu yerleşke her iki konuda da ihtiyaca cevap verebilecek düzeydedir. Zaman içinde oluşabilecek sıkıntılara karşı her türlü tedbiri alabilecek durumdayız" diye konuştu.

Boşaltılan eski sebze halinin yıkım işleminin başladığını belirten Kartalmış, "Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, bu alanı parka dönüştürmeyi planlıyoruz. Tahliye işleminin ardından yıkıma başladık. Hedefimiz burasını Temmuz ayının başına park olarak teslim etmektir" şeklinde konutu.