Diyarbakır Barosu, Mezopotamya Hukukçular Derneği, İHD Diyarbakır Şubesi tarafından Silvan ilçesinde ’İnsan hakları’ konulu panel düzenlendi.

Silvan Belediyesi konferans salonunda düzenlenen ’İnsan hakları’ paneline, Diyarbakır Barosun’dan Av. Fatma Korhan, Av. Sultan Avut, Mezopotamya Hukukçular Derneği’nden Av. Seda Tanrıkulu, İHD Diyarbakır Şubesi’nden Muhterem Süren, çalışanlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İHD Diyarbakır Şubesi üyesi Av. Muhterem Süren, son zamanlarda Türkiye’de insan hakları konusunda ciddi kaygılarının olduğunu söyledi. Süren, "Türkiye’de çözüm süreci yaşandığı bir dönemde insan hakları konusunda kanunsuz uygulamalar yaşanmaktadır. Bir çok haklarımız ihlal ediliyor. Özelikle Rojava ve Kobani ile birlikte Kürt halkı kendi haklarını tayin etmek için kantonlar oluşturulmuştur" dedi.

Mezopotamya Hukukçular Derneği üyesi Av. Seda Tanrıkulu ise, "Yürüyüş ve basın açıklamalarından hiç bir suretle kolluk kuvvetleri sizlerden dilekçe isteyemez. Herkesin basın açıklama özgürlüğü vardır. Basın açıklamaları ve yürüyüşlerde trafik akışını ve başka insanların hakları engellenmediği sürece yaptığınız basın açıklaması ve yürüyüş kanunsuz değildir. Eviniz, iş yeriniz veya aracınız kolluk kuvvetleri tarafından aranma isteniyorsa arama yapacak polis veya jandarmanın kimliklerine dikkatlice bakınız. Ve yazılı arama izni varsa arama izinleri hakimler tarafında veriliyor. Ancak gecikmesinde sakınca görülen hallerde Cumhuriyet savcıları ve Kolluk amirleri tarafından da verilebiliyor. Yazılı açıklamalarını gördükten sonra aramalarına izin verebiliyorsunuz. Özelikle arama yapacak kolluk kuvvetlerin kimliklerine ve yazılı arama izinlerine bakın yazılı arama izninde isminizin olup olmadığına dikkat edin. Arama İznine geldikleri tarihe de dikkat edilmesi gerekiyor. Arama iznin olduğu belgede tarih farklı ve isim size ait değilse kesinlikle arama iznine müsaade etmeme hakkına sahipsiniz. Buna rağmen zorla aramak yapmak isterlerse, Cumhuriyet savcılığı veya bulunduğunuz mahallenin ihtiyar heyetinden bir tutanak tutun" diye konuştu.

Diyarbakır Barosun’dan Av. Fatma Korhan ise, kadın haklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Panel soru ve cevapların ardından sona erdi.