Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Fuat Bulut, çocukluk döneminde ortaya çıkan sinüzitlerin doğru tedavisinin önemine dikkat çekerek, hastalığın körlüğe neden olabileceği uyarısında bulundu.

Sinüzitin, ilaç tedavisi ile iyileşebildiği gibi çok ağır bir tabloda körlük ya da menenjitle de sonuçlanabileceğini aktaran Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Fuat Bulut, son yıllarda önemi daha da iyi anlaşılan çocuk sinüzitlerinin, yetersiz ve eksik tedaviler sonucu hala önemli bir sorun olduğu, çocuklarda tam bir burun tıkanıklığı, şiddetli bir baş ağrısı veya işitme kaybı gelişmedikçe kendini gizleyebilen hastalık, alerjik hastalarda daha sık görüldüğünü söyledi. Sinüzitin belirtilerinin önemsenmesi gerektiğini aktaran Bulut, "Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük, sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı, göz çevresinde basınç hissi, nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı veya kusma,10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı bazen hafif ateş yükselmesi, burun tıkanıklığı ve horlama, geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma, davranış değişiklikleri, özellikle 6 yaş sonrası geçmeyen baş ağrısı hastalığı yaşayanlar mutlaka uzmanlara görünmeli” dedi.

“DOĞRU TEŞHİS DOĞRU MUAYENE İLE KONULABİLİR”

Hastanın kulak burun boğaz muayenesine başlamadan önce detaylı şekilde aile öyküsü, alerji hikayesi ve olası risk faktörleri sorgulandığını dile getiren Bulut, “Endoskopik muayeneden sonra gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Çocuk sinüzitlerinin tanısında sinüsleri mutlaka radyolojik olarak görmek gerekirse, başvurulacak görüntüleme yöntemi bilgisayarlı sinüs tomografisi olmalıdır. Ancak tomografi çocuklarda zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır” diye konuştu.

“AKUT SİNÜZİT TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİK GEREKLİ”

Bulut, akut sinüzit, belirtileri 3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalık olduğunu ifade ederek, akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru antibiyotik kullanımı önemlidir. Tuzlu su spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir. İstirahat tedavide önemli bir seçenek olduğunu söyledi.

“KRONİK SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ UZUN SÜRELİDİR”

Kronik sinüzitte belirtilerin 3 aydan uzun sürdürdüğünü anlatan Bulut, “Çocuk yılda 4-6 kez sinüzit atağı yaşıyorsa mutlaka alerji ve geniz eti açısından kulak burun boğaz muayenesi yapılarak değerlendirilmelidir. Çocuk sinüzitlerinde özellikle erken teşhis ve uygun bir ilaç tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır” dedi.

"ÇOCUK SİNÜZİT TEDAVİLERİNDE AMELİYAT GEREKEBİLİR”

Çocuk sinüzitlerinde sinüslere yönelik ameliyat gerektiren durumlar, ilaç tedavisine dirençli olan vakalar olduğunun uyarısında bulunan Bulut, “Göz etrafında apse oluşumunda, cerrahi tedavi önemli bir seçenektir. Kronik sinüzit ile birlikte geniz eti büyüklüğü olan veya sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda, geniz eti ve gerekirse bademciklerin alınması tek başına kronik sinüziti tedavi edecek bir yöntem değildir. Buna yardımcı bir tedavi de uygulanmalıdır. Uygun içerik ve sürede verilen medikal tedavi ve gereken durumlarda yapılan geniz eti ve bademcik ameliyatlarına rağmen tedavi edilemeyen kronik sinüzitlerde tercih edilen tedavi yaklaşımı endoskopik sinüs cerrahisidir. Çocuklarda ameliyat, iyi sonuç veren bir tedavi seçeneğidir. Ameliyatta en önemli amaç, sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemektir” şeklinde konuştu.