Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Diyarbakır Şube başkanı Mihdat Kavmaz, sosyal yardım için gerekli olan yüzde 40 engelli raporunun zorunlu olmaktan çıkacağı müjdesini verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım maaşı, hizmeti ve kurum bakımı için şart koşulan heyet raporuyla yüzde 40 oranında engelli olma şartı kaldırılacak. Devlet, kişinin engeline ilaveten sosyal yaşam şartlarını da baz alacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan TSD Diyarbakır Şube Başkanı Kavmaz, insanların sadece vücutsal fonksiyonlarına göre değil, imkanlarına göre de bir raporlama sistemi getirileceğini belirtti. Kavmaz, “Mevcut uygulamaya göre, olmazsa olmaz şartla yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşların, evde bakım maaşı gibi haklardan faydalanamıyor. Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak. Örneğin, yüzde 35 engeli olan bir kişi, çalışamaması, eğitim gören çocuklarının olması, yoksulluk sınırı gibi etkenlerin değerlendirilmesi sonucu evde bakım maaşı alabilecek. Uygulamanın diğer ayağı engelli ve yaşlıların merkezler değil, evde, ailesinin yanında bakımının sağlanması. Evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak. Hizmeti, sayıca daha çok ve profesyonel ekipler sürdürecek. Ailelere kendi yakınına bakması için maddi, sosyal ve psikolojik destek sistemi genişletilecek. Uygulama kurumlardaki engelli ve yaşlılardan gelen taleplerle oluşturuldu. Özel rehabilitasyon merkezlerine de çeki düzen verecek bakanlık, yeni merkez açılımını da sınırlandıracak. Mevcut merkezlerin şartları iyileştirilecek. Aile Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 400 bin engelli ve yaşlı evde bakım hizmetlerinden faydalanıyor. Yaklaşık 9 bin yaşlı, huzurevlerinde, 14 bini de rehabilitasyon merkezlerinde kalıyor” dedi.