AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği KKTC’de, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü.

Resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, KKTC Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sırasında yaptığı açıklamada Avrupa Birliği Eş Komiserinin, İtalya Başbakanı, İngiltere Başbakanı ve Litvanya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye geleceğini ifade etti. Bozkır, “Bu ziyaretler öncesinde KKTC’ye gelerek hem müzakere süreci hem de Avrupa Birliği müzakere sürecindeki son durumumuzu gözden geçirmek, atacağımız ortak adımları saptamak adına geldim” dedi.

Bozkır, Türkiye’nin AB müzakerelerindeki başlıklarından ikisinin açılmaması yönünde çalışma yürütüleceğine dair gelen soruya, “Türkiye olarak Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının tüm adaya ait olması konusunda kesinlikle kararlı bir tutum içerisindeyiz. Gerçekten Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs’ın haklarını hiç dikkate almayarak bu çalışmaları sürdürmesi hem haklılık ilkesine hem uluslararası hukuka aykırıdır. Dolayısıyla Türkiye bu konuda şimdiye kadar sürdürdüğü tutumu sürdürecektir” açıklamalarını yaptı. Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Kuzey Kıbrıs’ın talebi üzerine geldiğini belirten Bozkır, “Bu talep devam ettiği sürece ve Güney Kıbrıs’ta bu arama çalışmalarını sürdürdüğü müddetçe bu sismik araştırmalar devam edecektir. Bu bir yönü. Ancak Türkiye’nin müzakere sürecini tabiatıyla Güney Kıbrıs yönetimi bloke etmektedir. Şu anda yaklaşık 17 fasıl siyasi nedenlerle bloke edilmiştir. Ancak Türkiye olarak biz Kıbrıs müzakere sürecinin çözümü için gerekli olan unsurların Türkiye’nin AB müzakere sürecine aktarılmasına şimdiye kadar karşı çıktık. Belki bu nedenle bu fasıllar açılmadı. Bu müzakere sürecini sonuçlandıracak unsurlar eğer adanın müzakere sürecine bırakılmazsa o zaman Kıbrıs sorunu çözümü zora gelecektir. Dolayısıyla bir fasıl açmak için bu unsurların AB müzakere sürecine aktarılmasını kabul etmiyoruz. 8 senedir kabul etmedik dolayısıyla bugünden sonra da kabul etmemiz için bir neden yok. Güney Kıbrıs bu tutumunu sürdürebilir ama bu artık fasıl açmak için AB’nin sorumluluğu haline gelmiştir. Biz Türkiye’de bütün fasılları açtık, 27-28 faslı açmış vaziyetteyiz ve 14 faslı kapatmış durumdayız. Açarlarsa memnun oluruz açmazlarsa yolumuza devam ederiz” dedi.

İsrail-Yunanistan-Kıbrıs’ın büyük bir boru hattı projesini sunacakları gün Türkiye’nin de bir proje sunmasının mümkün olup olmayacağına dair soruya ise Bozkır, “Öncelikle bulunduğu iddia edilen doğalgazın bu boruyu besleyecek miktarda olup olmadığını anlamamız lazım. Ama işin doğal tarafı Türkiye’ye 40 mil uzaklıkta bir ana kara parçası için kolayı Türkiye üzerinden sevk edilmesidir. O kadar uzağa da boru döşemek acaba bunu uygun hale getirir mi getirmez mi o petrol şirketlerinin bileceği iş” yanıtını verdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ise, konuşmasında Bozkır’ı bu göreve atandıktan sonra ilk defa Kuzey Kıbrıs’ta gördüklerini belirterek, “Biraz önce kendilerinin de ifade ettiği gibi Türkiye son günlerde fevkalade hareketli. ABD Başkan Yardımcısı’nın ziyaretinden sonra yeni ziyaretler başlıyor. Bizi oldukça yakından ilgilendiren Türkiye Başbakanı’nın Atina’ya ziyareti 5 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği’nde birçok takıldığımız sorunlar var. Avrupa Birliği işlerinden sorumlu başmüzakereci bakan olarak kendileriyle AB’deki sorunlarımızı da istişare etme fırsatı bulacağız. Bu bakımdan bu ziyaretlerinin yararlı olacağına inanıyorum” dedi.