İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma süreci dün itibariyle resmen başlarken, ayrılığın birliğin 44 yıllık üyesine faturasının en az 50 milyar euro olması bekleniyor.

İngiltere’nin AB daimi temsilcisi Tim Barrow, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Avrupa Birliği’nin Lizbon anlaşmasının 50. maddesine dayanarak İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını bildiren mektubunu AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a Belçika’nın Başkenti Brüksel’de teslim etmişti. Barrow, Başbakan Theresa May’in imzalı mektubunu elden teslim etmesiyle İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci resmen başlamış oldu. Ayrılma sürecinin 2 yıl süreceği kaydedildi.

İki tarafın 2019 Martına kadar ayrılma işini tamamlayıp yeni bir ilişki kurma sürecine girecekleri ifade edildi.

AB Komisyon Başkanı Tusk, ayrılma ile ilgili görüşmelerin taslağını yarın birliğin 27 ülkesine bildireceğini söyledi. AB üyesi ülkelerin konuyu görüşmek üzere 29 Nisan’da toplanması bekleniyor.

Avrupa Birliğinin Baş Müzakerecisi Fransız diplomat Michel Barnier ve İngiliz Muhatabı Brexit Sekreteri David Davis’in görüşmelere Mayıs ayının ortalarında başlamaları bekleniyor. Birçok ayrılıkta olduğu gibi görüşülecek ilk meselenin para olacağı ifade edildi.

Avrupa Birliği İngiltere’den ağır bir fatura talep ediyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bu faturanın 50 milyar Euro (63 milyar dolar) olduğunu, bunun AB’nin personelinin emeklilik yükümlülükleri ve İngiltere’nin üstlendiği diğer yükümlülüklerini kapsadığını söyledi. İngiltere’nin bir ödeme yapılacağını kabul ettiği ancak meblağın tartışılacağını söylediği kaydedildi.

Uzmanlar kısa zamanda sıkı bir pazarlığın başlayacağı, İngiltere’nin problemsiz bir serbest ticaret isteği, ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeleri vatandaşlarının İngiltere’de oturma ve çalışma haklarının sona ereceği ve mülteci kontrolünü yeniden düzenleyeceği ifade ediyor.

Avrupa Birliğinin ise, serbest dolaşım hakkını kabul etmemesi halinde İngiltere’nin AB pazarına tam girebilme hakkına sahip olamayacağını kaydettiği ifade ediliyor.

İngiltere ve AB’nin, İngiltere’de yaşayan 3 milyon Avrupa vatandaşının ve AB’de yaşayan 1 milyon İngiliz vatandaşının haklarını garanti altına almayı kabul ettiği belirtiliyor. Tarafların görüşmelerin nasıl yapılacağı konusunda henüz bir görüş birliğine varmadığı, AB, İngiltere’nin AB ile gelecekteki ilişkilerinin görüşülmesinden önce ayrılma şartlarının görüşülmesini isterken İngiltere’nin her iki konunun da aynı anda görüşülmesini istediği ifade edildi.