Almanya’da kendilerini “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” (PEGIDA) olarak tanımlayan aşırı sağcı bir grup tarafından gerçekleştirilen yürüyüşe Dersden kentinden 15 bin kişi katıldı. İslam ve yabancı karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşü gerçekleştiren PEGIDA’nın toplumda yer edinme çalışmalarına ise farklı tepkiler geliyor.

Almanya’da aşırı sağcı bir grup tarafından gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte İslam ve yabancı karşıtı sloganlar atıldı. Almanya’daki Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, açıklamasında PEGIDA’nın ortaya koyduğu tablonun Almanya’nın imajını zedelediğini belirterek, “Hıristiyan Sosyal Bilik Partisi (CSU), ‘yabancılar evlerinde de Almanca konuşsun’ sorumsuzluğunu yapınca aşırı sağcılarda İslam ve yabancı karşıtlığına ağırlık verdiler. Herkesin sorumlu hareket etmesi lazım. PEGIDA’nın taraftar bulmasının nedenlerinden biri de CSU’nun uyguladığı popülist politikadır” dedi.

SPD’li Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, ülkenin İslamlaştığı gerekçesi ile düzenlenen gösterilerin Almanya için bir utanç olduğunu dile getirerek, PEGIDA eylemlerine karşı tüm toplumu gösteri düzenlemeye çağırdı. Federal hükümetin küçük ortağı CSU’nun İç Politika Sözcüsü Stephan Meyer, Maas’ın gösterileri “utanç verici” olarak nitelendirmesini eleştirerek, sokağa çıkanların dürüst insanlar olduklarını ve dürüst gerekçelerle eylemlere katıldıklarını savundu.

Federal Hükümetin Göç, İltica ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) ise, PEGIDA gösterilerinin Almanya adına bir utanç olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık, “Bu tabi ki bir utanç. Yaşadıkları yerde çok kötülük gören ve her şeylerini bırakarak terörden, radikal gruplardan kaçan insanlardan söz ediyoruz. Ve bu insanlar burada radikal ve tehlikeli olmakla suçlanıyorlar. Bu hiç de ’terör ve savaştan kaçan insanlara tabi ki yardım edeceğiz’ demeye benzemiyor. Kendi kendimize ‘kimin ve hangi bayrağın ardından yürüyorum’ diye sormamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Kökeni ne olursa olsun Almanya’da yaşayan her bireyin eşit olduğunu dile getiren Özoğuz, “Çok açık bir şekilde söylemek isterim ki Almanya’da ikinci sınıf insan yok ve yasalar önünde herkes eşit. Eğer bir yabancı ağır suçlar işlemişse tabi ki sınır dışı da edilebilir. Ancak bunu mantıklı bir şekilde açıklamamız lazım. Herkes bilmeli ki bizim kurallarımız çok net, ama bizde insanlar geldikleri ülkelere ya da vatandaşlıklarına göre kategorize edilmezler” ifadesini kullandı.