Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi için gittiği Peru’nun başkenti Lima’da ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Bakan Güllüce ve beraberindeki heyet, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve heyeti ile görüştü.

Yapılan görüşmede Avustralya heyeti, Bakan Güllüce’ye Büyük Bariyer Resifi’nin UNESCO nezdinde “Koruma Altında Alan” olduğu, ancak bu statünün “Tehlike Altındaki Alan”a yükseltilmesi ile ilgili sürecin devam ettiği bilgisini verdi. Heyet, UNESCO’da oy hakkı olan Türkiye’den bu değişikliğin önlenmesine yönelik destek talebinde de bulundu.

Bakan Güllüce ise, konuya ilişkin teknik incelemenin yapılması ve UNESCO ile görüşülmesi durumunda değerlendirme yapılmasının doğru olacağını belirtti.

Avustralya heyeti, söz konusu bölgede inceleme yapılması amacıyla teknik bir heyeti ağırlamaktan memnun olacaklarını ve ardından konuyu detaylarıyla anlatmak üzere Türkiye’ye bir heyet gönderebileceklerini ifade etti.

Toplantıda ayrıca, BM İklim Zirvesi hakkında genel değerlendirme yapılarak, 2015 İklim Anlaşması’na ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Bakan Güllüce, iklim değişikliğinin geri döndürülemez sonuçlarının önüne geçilebilmesi için küresel düzeyde acil önlemlerin alınması ve işbirliğinin yapılması gerektiğini vurguladı.