Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Peru’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde konuştu.

Bakan Güllüce, Lima’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı’nın yapılan Üst Düzey Oturumu’nda konuştu. Bakan Güllüce, iklim değişikliğinin geri döndürülemez sonuçlarının önüne geçilebilmesi için küresel düzeyde acil önlemlerin alınması ve işbirliğinin yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Lima ve Paris Konferanslarına büyük önem verdiğini ve müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması için elinden gelen katkıyı yapmaya daima hazır olduğunu belirten Bakan Güllüce, “Anlaşmanın şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olmasının yanı sıra, günümüzdeki ve gelecekteki sosyoekonomik gerçekleri de mutlaka göz önünde bulundurmalıdır” dedi.

Yeni anlaşmanın bütün ülkelerin kendi iç dinamikleri ile kabul edebileceği hukuki statüye sahip olması gerektiğinin altını çizen Bakan Güllüce, “Ayrıca sözleşmenin temel ilkeleri göz önünde tutularak bütün taraflara gerekli esneklikler sağlanmalıdır. Bu esneklikler, her ülkenin sosyoekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre ve kendisinin belirleyeceği hedeflere dayalı olmalıdır” diye konuştu.

Türkiye’nin çevre duyarlılığını tarihinin her döneminde en güzel biçimde gösterdiğini söyleyen Bakan Güllüce, “Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunması kapsamında yoğun çalışmalar yürütüyor” dedi.

Bakan Güllüce konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye son on yılda ortalama yüzde 5’lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık. Türkiye genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettik. Enerji alanında özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına hızlı bir geçiş sağlama noktasında çalışmalarımız devam etmektedir.”

Ülke genelinde büyük bir kentsel dönüşüm faaliyetinin başlatıldığına dikkat çeken Bakan İdris Güllüce, bu yenilenme sonucunda sadece binalarda enerji kullanımında yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlanacağını kaydetti. Güllüce, “Ülkemiz son yıllarda ulaştırmadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına büyük katkı sağlayan programlar yürütmekte ve yatırımlar yapmaktadır. Bunlardan en önemlileri Asya ile Avrupa kıtasını raylı sistemle birbirine bağlayan ve İstanbul Boğazı’nın altından geçen Marmaray, hızlı ve konvansiyonel tren hatları yatırımları, yeşil liman ve yeşil havalimanı uygulamaları ile şehir içi ulaşımda toplu taşımanın yaygınlaştırılması ve raylı sistemlerinin inşasıdır” dedi.

Bakan Güllüce, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olarak temiz kalkınma sürecini derinleştirebilmesi için finansman ve teknoloji bağlamında desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili uluslararası fonların kullanımında başarılı uygulamalar gerçekleştirdiğini belirten Bakan Güllüce, “Bundan sonraki süreçte Yeşil İklim Fonu’ndan da yararlanma talebimizi ısrarla belirtmek isterim” dedi.

Bakan Güllüce, “Lima’dan Paris’e giden yolda dünyamızın geleceğini sahiplenmek için uluslararası kamuoyuna güçlü ve etkili bir mesaj vermek zorunda olduğumuzu ısrarla hatırlatmak isterim” diyerek sözlerini noktaladı.