Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, Uganda’nın kuzeyinde yer alan en geniş mülteci yerleşim yeri Imvepi’yi ziyaret etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, Uganda’nın kuzeyinde yer alan en geniş mülteci yerleşim yerine ziyaret gerçekleştirerek, mültecilerle bir araya geldi. Grandi, Imvepi ziyareti sırasında ülkeye akın eden binlerce Sudanlı ile birlikte Uganda’nın mültecilere daha iyi bir hayat sunmak için mülteci politikasını yenilediğini söyledi. Grandi, mültecilere toprak vermek, onları yerel topluluklara dahil etmek, yerel toplulukların ihtiyaçlarını mültecilerin ihtiyaçlarıyla buluşturmak, alt yapı oluşturmak, eğitim ve sağlık alanlarına yatırım yapmak konusunun son derece önemli olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Flippo Grandi, binlerce Güney Sudanlıyı kabul eden Uganda’nın yaptığının uzun vadeli bir yatırım olduğunu sözlerine ekledi. Grandi, uzun süren krizi çözmek ve genç ülkenin sorunsuzca yoluna devam edebilmesi için Güney Sudan liderini diyaloğa çağırdı.

Grandi, Güney Sudan’dan günde yaklaşık 300 kişinin Uganda’ya girdiğini ve Güney Sudan’daki halkın hala korktuğunu gösterdiğini söyledi. Özellikle kadın ve çocukların hala şiddete maruz kaldığını, bunun kabul edilemez olduğunu sözlerine ekleyen Grandi, Güney Sudan’ın liderinin ülkeye barış getirme konusunda birincil bir sorumluluğu olduğunu, böylece insanların ülkelerine geri dönebileceklerini söyledi.

Geçtiğimiz şubat ayınca açılan Imvepi mülteci yerleşim merkezi 119 bin Güney Sudanlı aileyi barındırıyor. Güney Sudan’da süren çatışmalar yüzünden, komşu ülkelere iltica eden yaklaşık 2 milyon mülteci ile beraber yaklaşık 4 milyon mülteci yerlerinden edildi.