Temaslarda bulunmak üzere İran’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Danışma Meclisi Başkanı Laricani ile görüştü.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, İran’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu, İran’a ilk defa geldiğini, faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. Siyasi ve ekonomik ilişkilerimizin ilerlemesi için yoğun çaba sarf edildiğini kaydeden Çavuşoğlu, üst düzey ziyaretlerin çok önemli olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki yılın ilk yarısında İran’a geleceğini ifade etti. 30 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine ulaşımın önemli olduğunu da ifade eden Çavuşoğlu, bu konuya ilişkin olarak her iki tarafta da kararlılık olduğunu, parlamentolararası ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, dostluk gruplarının da birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Laricani ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı ziyaret sırasında detaylı görüşmelerde bulunulduğunu belirterek iki ülke ilişkilerinin ekonomik çerçevenin çok daha üstünde olması gerektiğini söyledi. Bu konuda çaba sarf edilmesi gerektiğini de belirten Laricani, İran ve Türkiye’nin bölgedeki en önemli ve etkin rol oynayan ülkeler olduğunu, daha sık istişarelerde bulunulması gerektiğini kaydetti.

Görüşmede, bölgesel konularda da görüş alışverişi yapıldı. Özellikle DEAŞ terör örgütüyle nasıl mücadele edilmesi gerektiği hususunda fikir teatisinde bulunuldu. Bakan Çavuşoğlu, öncelikle terörizmi ortaya çıkaran nedenlerin ortadan kaldırılması ve bu çerçevede kapsamlı bir stratejinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Laricani, terör ile mücadele konusunda ülkelerin yaklaşımlarını yaklaştırmaları gerektiğini, İran ve Türkiye arasında görüş birliği sağlandığı takdirde, bölgeye istikrar geleceğini vurguladı.